Megdöbbentő hírek érkeztek az ukrán gabonáról

Megdöbbentő hírek érkeztek az ukrán gabonáról

agrarszektor.hu
A magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak az ukrán szántóföldi növénytermesztés helyzetével kapcsolatos információk, tekintettel az ukrán termények vámmentes exportálási lehetőségére az Európai Unióba. Az Agrárminisztérium szerint az ukrán gabonatermelés és export csökkenése várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nemzeti hatáskörben elrendelt importtilalom miatt már április 19-e óta nem érkezhet hazánkba Ukrajnából gabona és olajosnövény, emellett 2023-ban keleti szomszédunkban csökkenő terméseredménnyel számolhatnak. A hazai ellátás a magyar termények révén is teljes mértékben biztosított.

Az Agrárminisztérium áttekintette a Nemzetközi Gabonatanácstól és az Európai Bizottságtól származó adatokat, amelyek alapján 2023-ban csökkenő ukrán terméseredményekkel és a 2023/24-es gazdasági évre csökkenő exportteljesítménnyel számolhatunk. A 2023-as év terméseredményei Ukrajnában elmaradnak a korábbi évek szintjétől, elsősorban az orosz-ukrán háború hatásai miatt. Ezáltal Ukrajna exportálható árualapja is csökkent a korábbi évekhez képest. A 2023-as ukrán búzatermés 23 millió tonnás szintet ért el, ami a háború előtti években megszokott mennyiségekhez képest kb. 24%-os visszaesést jelent. Ugyanez az adat kukorica esetében 30%-os nagyságrendű visszaesést mutat, a 2023-as ukrán kukoricatermés 24 millió tonna körül alakulhat. A termésmennyiség visszaesése az olajos növényeknél kevésbé erőteljes és az egyes növényfajokat eltérően érinti, de ezeknél a kultúráknál is érezhető a háború hatása.

A legfrissebb becslések az Ukrajna által exportálható összes gabona, olajos- és fehérjenövénnyel kapcsolatban 46-47 millió tonnás exportot jeleznek előre a 2023/24-es gazdasági évre. Ez a mennyiség továbbra is jelentős, de érezhetően - kb. 28%-kal - elmarad a háború előtti években megszokott 65 millió tonnás szintekhez képest. A tényleges exportpotenciált befolyásolja a dunai ukrán és a kapcsolódó román tengeri kikötői kapacitások működési hatékonysága, valamit a szárazföldi tranzitfolyosó kapacitásának bővítésére irányuló európai erőfeszítések eredményessége és gyorsasága. Figyelembe kell venni azt is, hogy a 2022 szeptembere és 2023 májusa között csúcson lévő Ukrajnából érkező uniós gabona- és olajos növény import - melynek havi mennyisége elérte a 2,5-4 millió tonnát is - 2023 májusa után havi 1,6-1,7 millió tonnára süllyedt. A hatalmas volumenek mögött jelentős szerepet játszottak a háború kitörése miatt a korábbi időszakban felhalmozódott 2021-es ukrán termésből származó beszorult készletek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?