Ukrajna beperli Magyarországot a gabonatilalom miatt

Ukrajna beperli Magyarországot a gabonatilalom miatt

agrarszektor.hu
Ukrajna azt tervezi, hogy beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmak miatt - idézte a Politico az ország kereskedelmi képviselőjét, Taras Kachkát egy hétfőn megjelent interjúban a Reuters beszámolója szerint. Ukrajna egyéb, kereskedelmi válaszlépéseket is kilátásba helyezett.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Európai Unió által májusban bevezetett korlátozások lehetővé tették, hogy Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia megtiltotta az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag belföldi értékesítését, ugyanakkor engedélyezte az ilyen szállítmányok tranzitját máshová történő exportra.

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország pénteken jelentette be az ukrán gabonaimportra vonatkozó saját korlátozását, miután az Európai Bizottság végrehajtó testülete úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az Ukrajna öt uniós szomszédjával szemben elrendelt behozatali tilalmat.

Varsó, Pozsony és Budapest azt állítja, hogy gazdaságuk érdekében járnak el, és hogy lépéseik célja, hogy megvédjék gazdáikat a túlkínálattól.

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. És ezért holnap jogi eljárást indítunk

- idézte a Politico Kachka szavait.

"Kénytelenek lennénk válaszlépést alkalmazni a további termékekre, és megtiltanánk a gyümölcs- és zöldségimportot Lengyelországból" – tette hozzá.

Kijev már korábban kilátásba helyezte, hogy nemzetközi döntőbírósághoz fordulhat a korlátozások miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:06