Varsó a WTO-hoz benyújtott panasz visszavonását várja el Kijevtől

Varsó a WTO-hoz benyújtott panasz visszavonását várja el Kijevtől

agrarszektor.hu
Varsó az ellene a gabonaügy miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) nyújtott ukrán panasz visszavonását, nem pedig az eljárás felfüggesztését várja el - jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A politikus annak kapcsán nyilatkozott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak, hogy Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes előző napi sajtónyilatkozata szerint Kijev "szünetelteti" a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben benyújtott panaszát, mert megkísérel komplex és kompromisszumos megoldást találni az ukrán gabonaexport korlátozására.

Jogtalannak látják a panaszt

Az ukrán miniszterhelyettes nyilatkozata jó, de "a teendő lépések egyikét jelenti" - fogalmazott Müller. Hozzátette:

Kijev lépése nem elegendő ahhoz, hogy a lengyel-ukrán mezőgazdasági kapcsolatok komplex szabályozásáról lehessen tárgyalni - szögezte le a szóvivő. Jelezte: Varsó "következetesen fogja kezelni a gabonát érintő ügyeket", mert ezek negatív módon befolyásolják a lengyel élelmiszerpiacot.

Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, egyúttal továbbra is lehetővé teszi a gabonatranzitot a saját területén keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?