Küszöbön a megegyezés az ukrán-lengyel vitában?

Küszöbön a megegyezés az ukrán-lengyel vitában?

agrarszektor.hu
A lengyel mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások jó úton haladnak, mivel mindkét ország próbálja megoldani a Lengyelország által a lengyel gabonaimportra kivetett tilalom miatti vitát. Ukrajna ugyanakkor garanciákat szeretne arra nézve, hogy hasonló viták a jövőben nem fordulhatnak elő.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ukrajna és Lengyelország szövetségesek, de a kapcsolatok megromlottak, mióta ez utóbbi, valamint Magyarország és Szlovákia úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a tilalmat, amelyet azért vezettek be, hogy megvédjék a gazdákat az Ukrajnából származó gabona- és élelmiszerimport megugrásától Oroszország tavalyi inváziója után. A lengyel kormányra ráadásul a szélsőjobboldal részéről is nyomás nehezedik, hogy az október 15-i választások előtt keményebb álláspontot képviseljen Ukrajnával kapcsolatban - írta meg a Reuters.

Örülök, hogy a jövőről beszélünk, hogy a jövőre vonatkozó mechanizmusokat építünk ki, és csillapítunk bizonyos érzelmeket, amelyek nem tettek jó szolgálatot, és ez valószínűleg jó irány

- mondta Robert Telus lengyel miniszter a Mykola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszterrel folytatott online megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a két miniszter egy héten belül további tárgyalásokat fog folytatni az ukránok által javasolt engedélyezési eljárásról. Ukrajna javaslata a kukorica, a repcemag, a napraforgómag és a búza kiviteli engedélyének bevezetését foglalja magában, amelyet öt szomszédos közép-európai országba, az Európai Unió tagállamaiba irányuló exportra szánnak. A javaslat értelmében Ukrajna az importáló országokkal egyeztetne a termékek listájáról és mennyiségéről. Az országok maguk döntenék el, hogy készek-e elfogadni ezeket az árukat.

Lengyelország mindeközben azt akarja elérni, hogy Ukrajna vonja vissza a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt benyújtott panaszát. Tarasz Kacska, az ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes, aki a Lengyelországgal folytatott legutóbbi tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, később azt mondta, hogy Ukrajna garanciákat remél arra, hogy a gabonaimportra vonatkozó, ilyen jellegű korlátozások többet nem ismétlődnek meg.

Csak akkor fogjuk hivatalosan bejelenteni az egész világnak, hogy ez a vita véget ért

- jelentette ki Tarasz Kacska.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?