Máris oldódik a lengyel-ukrán feszültség?

Máris oldódik a lengyel-ukrán feszültség?

agrarszektor.hu
Ukrajna lengyelországi nagykövete a PAP-nak elmondta, hogy Ukrajnában senki sem akar problémát okozni a lengyel gazdáknak, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára fontos a délkelet-lengyelországi Rzeszowban található logisztikai központ – írja a Reuters a lengyel hírügynökségre hivatkozva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rzeszowi csomópontunk az amerikaiakkal és a NATO-val egyetértésben, mindvégig ugyanazt a szerepet tölti be, amit eddig is betöltött és be fog tölteni

- mondta szerdán Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Vaszil Zvarych nagykövet csütörtökön a nyugat-lengyelországi Poznanban az Ukrajna újjáépítéséért rendezett Közös Jövő kongresszus margóján a PAP-nak nyilatkozva elmondta:

A lengyel-ukrán kapcsolatok jelenlegi állapotáról kérdezve a nagykövet azt mondta, hogy a két felet a jóakarat vezérli, és konstruktívan kell hozzáállni a különböző helyzetekhez. A diplomata elismerte, hogy normális dolog, hogy a két országnak bizonyos kérdésekben eltérő a véleménye, de a lényeg az, hogy a két állam, az egész régió és Európa javát szolgáló megoldásokat keressék.

Ukrajna kompromisszumos tervet készített

A nagykövet azt is elmondta, hogy Ukrajna már bemutatott egy nagyon konstruktív tervet a gabonaexporttal kapcsolatos további lépésekről, és kijelentette, hogy nincs olyan ukrán, aki érdekelt lenne abban, hogy bármilyen problémát okozzon a lengyel gazdáknak.

Úgy gondoljuk, hogy a lengyel és az ukrán gazdák érdekei fontosak, és Ukrajna képes megegyezésre jutni ezen érdekek biztosítása érdekében

- mondta.

Szerdán a lengyel külügyminisztérium beidézte Zvarych nagykövetet, és figyelmeztetett, hogy kiterjesztheti az ukrán agrártermékekre vonatkozó embargót, miután Volodimir Zelenszkij elnök azzal vádolta Lengyelországot, hogy azzal segíti Moszkvát, hogy "a szolidaritásból politikai színházat csinál".

Szeptember 15-én az Európai Bizottság közölte, hogy az öt tagállamba - Lengyelországba, Magyarországra, Bulgáriába, Romániába és Szlovákiába - érkező ukrán gabonára vonatkozó uniós embargót nem hosszabbítják meg, mivel "az öt frontországban megszűntek a piaci torzulások".

Lengyelország döntésére válaszul Ukrajna panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez azzal az indokkal, hogy az egyes uniós országok nem rendelhetnek el tilalmat az ukrán árukra. (PAP)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?