Máris oldódik a lengyel-ukrán feszültség?

Máris oldódik a lengyel-ukrán feszültség?

agrarszektor.hu
Ukrajna lengyelországi nagykövete a PAP-nak elmondta, hogy Ukrajnában senki sem akar problémát okozni a lengyel gazdáknak, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára fontos a délkelet-lengyelországi Rzeszowban található logisztikai központ – írja a Reuters a lengyel hírügynökségre hivatkozva.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A rzeszowi csomópontunk az amerikaiakkal és a NATO-val egyetértésben, mindvégig ugyanazt a szerepet tölti be, amit eddig is betöltött és be fog tölteni

- mondta szerdán Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Vaszil Zvarych nagykövet csütörtökön a nyugat-lengyelországi Poznanban az Ukrajna újjáépítéséért rendezett Közös Jövő kongresszus margóján a PAP-nak nyilatkozva elmondta:

A lengyel-ukrán kapcsolatok jelenlegi állapotáról kérdezve a nagykövet azt mondta, hogy a két felet a jóakarat vezérli, és konstruktívan kell hozzáállni a különböző helyzetekhez. A diplomata elismerte, hogy normális dolog, hogy a két országnak bizonyos kérdésekben eltérő a véleménye, de a lényeg az, hogy a két állam, az egész régió és Európa javát szolgáló megoldásokat keressék.

Ukrajna kompromisszumos tervet készített

A nagykövet azt is elmondta, hogy Ukrajna már bemutatott egy nagyon konstruktív tervet a gabonaexporttal kapcsolatos további lépésekről, és kijelentette, hogy nincs olyan ukrán, aki érdekelt lenne abban, hogy bármilyen problémát okozzon a lengyel gazdáknak.

Úgy gondoljuk, hogy a lengyel és az ukrán gazdák érdekei fontosak, és Ukrajna képes megegyezésre jutni ezen érdekek biztosítása érdekében

- mondta.

Szerdán a lengyel külügyminisztérium beidézte Zvarych nagykövetet, és figyelmeztetett, hogy kiterjesztheti az ukrán agrártermékekre vonatkozó embargót, miután Volodimir Zelenszkij elnök azzal vádolta Lengyelországot, hogy azzal segíti Moszkvát, hogy "a szolidaritásból politikai színházat csinál".

Szeptember 15-én az Európai Bizottság közölte, hogy az öt tagállamba - Lengyelországba, Magyarországra, Bulgáriába, Romániába és Szlovákiába - érkező ukrán gabonára vonatkozó uniós embargót nem hosszabbítják meg, mivel "az öt frontországban megszűntek a piaci torzulások".

Lengyelország döntésére válaszul Ukrajna panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez azzal az indokkal, hogy az egyes uniós országok nem rendelhetnek el tilalmat az ukrán árukra. (PAP)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?