Szlovákia lemondhat a tilalomról - megegyeztek az ukránokkal

Szlovákia lemondhat a tilalomról - megegyeztek az ukránokkal

agrarszektor.hu
Szlovákia és Ukrajna agrárminiszterei megállapodtak a gabonakereskedelem engedélyezési rendszerének létrehozásáról, ami lehetővé teszi, hogy a rendszer felállítását követően feloldják a négy ukrán árucikk Szlovákiába történő behozatalára vonatkozó tilalmat - közölte csütörtökön a szlovák mezőgazdasági minisztérium.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mint ismeretes, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország a múlt héten jelentett be nemzeti korlátozásokat az ukrán gabonaimportra vonatkozóan, miután az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-én úgy döntött, hogy nem terjeszti ki a behozatali tilalmat az EU öt kelet-európai tagállamára - írta meg a Reuters. A vita azután eszkalálódott, hogy Ukrajna, amely az orosz invázió miatt elvesztett tengeri exportlehetőségek pótlására szárazföldi útvonalakat használt nyugatra, a nemzeti korlátozások miatt panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt.

A szlovák mezőgazdasági minisztérium egy e-mailban úgy fogalmazott, hogy a miniszterek megállapodtak egy olyan gabonakereskedelmi rendszer létrehozásáról, amely az engedélyek kiadásán és ellenőrzésén alapul. Addig azonban, amíg ez a rendszer nem működik és nem tesztelik teljes mértékben, addig a négy árucikk Ukrajnából történő behozatalára vonatkozó tilalom érvényben marad.

Ukrajna beleegyezett abba is, hogy leállítja a WTO-nál benyújtott panaszt - közölte a szlovák minisztérium. A mezőgazdasági tárca arról nem közölt részleteket, hogyan fog működni az engedélyezési rendszer. A szlovák importtilalmat az év végéig hagyták jóvá.

A nemzeti tilalmakat bevezető országok azzal érvelnek, hogy az olcsó ukrán búza, amelyet elsősorban nyugatabbra és a kikötőkbe irányuló tranzitra szántak, tönkreteszi belső piacaikat. Az elmúlt év nagy részében az ukrán gabona mintegy 60%-a az EU öt keleti országán keresztül került át, amelyek között Bulgária és Románia is szerepel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?