Szlovákia lemondhat a tilalomról - megegyeztek az ukránokkal

Szlovákia lemondhat a tilalomról - megegyeztek az ukránokkal

agrarszektor.hu
Szlovákia és Ukrajna agrárminiszterei megállapodtak a gabonakereskedelem engedélyezési rendszerének létrehozásáról, ami lehetővé teszi, hogy a rendszer felállítását követően feloldják a négy ukrán árucikk Szlovákiába történő behozatalára vonatkozó tilalmat - közölte csütörtökön a szlovák mezőgazdasági minisztérium.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint ismeretes, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország a múlt héten jelentett be nemzeti korlátozásokat az ukrán gabonaimportra vonatkozóan, miután az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-én úgy döntött, hogy nem terjeszti ki a behozatali tilalmat az EU öt kelet-európai tagállamára - írta meg a Reuters. A vita azután eszkalálódott, hogy Ukrajna, amely az orosz invázió miatt elvesztett tengeri exportlehetőségek pótlására szárazföldi útvonalakat használt nyugatra, a nemzeti korlátozások miatt panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt.

A szlovák mezőgazdasági minisztérium egy e-mailban úgy fogalmazott, hogy a miniszterek megállapodtak egy olyan gabonakereskedelmi rendszer létrehozásáról, amely az engedélyek kiadásán és ellenőrzésén alapul. Addig azonban, amíg ez a rendszer nem működik és nem tesztelik teljes mértékben, addig a négy árucikk Ukrajnából történő behozatalára vonatkozó tilalom érvényben marad.

Ukrajna beleegyezett abba is, hogy leállítja a WTO-nál benyújtott panaszt - közölte a szlovák minisztérium. A mezőgazdasági tárca arról nem közölt részleteket, hogyan fog működni az engedélyezési rendszer. A szlovák importtilalmat az év végéig hagyták jóvá.

A nemzeti tilalmakat bevezető országok azzal érvelnek, hogy az olcsó ukrán búza, amelyet elsősorban nyugatabbra és a kikötőkbe irányuló tranzitra szántak, tönkreteszi belső piacaikat. Az elmúlt év nagy részében az ukrán gabona mintegy 60%-a az EU öt keleti országán keresztül került át, amelyek között Bulgária és Románia is szerepel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?