2023. március 23. csütörtök Emőke

Bálázó

A bálázókat a különböző növényi alapú, szárított szálastakarmányok összegyűjtésére, illetve azok kör alakú vagy szögletes bálába való tömörítésére használják.

A bálázók, körbálázók alkotják a szálastakarmány betakarítás gépeinek egyik legnépszerűbb csoportját. Ezek a gépek a különböző növényi alapú, szárított szálastakarmányok összegyűjtésére, illetve azok bálába való tömörítésére használhatóak. Egyaránt alkalmasak a különféle fűfajták, azaz a széna bálázására, a gabonatermesztés melléktermékének tekinthető szalma kezelésére, de a megfelelő eszközökkel immáron a lucerna bálázása is megoldható.

Többfajta működési elvű bálázó ismert, ezt egyrészt az előállított bála mérete és formája is befolyásolhatja, másrészt az egyes mezőgazdasági gépgyártók is eltérő megközelítést alkalmazhatnak. Magyarországon inkább a körbálázók a legnépszerűbbek, amelyekből léteznek fixkamrás és változó kamrás változatok is. A változó kamrás körbálázók esetében a bálaátmérő bizonyos keretek között variálható, így igény szerinti méretű bálák készíthetőek. A legtöbb modern körbálázó egyaránt alkalmas a zsineges és hálós bálakötözésre is.

Ugyan a körbálák a szállítás és tárolás szempontjából nem mindig jelentik éppen a legideálisabb megoldást, azonban számtalan előnnyel is szolgálnak a szögletes társaikhoz képest. A körbálázók valamelyest kíméletesebben tömörítik a szálastalarmányokat, így a pillangósoknál oly jellemző levélhullás ezáltal csökkenthető. Emellett a szabadban tárolt körbálák az átázás veszélyének is kevésbé vannak kitéve.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán