Ebbe a zalai feldolgozóba szállít sok termelő: 100 km-ről is érkeznek

Ebbe a zalai feldolgozóba szállít sok termelő: 100 km-ről is érkeznek

Berla Attila
Zalaszentgróton működik egy üzem, ahol a zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények feldolgozása zajlik. A vállalkozás egyre szélesebb körben ismert, hiszen bérfeldolgozást is vállal, tehát a termelők beviszik alapanyagaikat, amelyekből a feldolgozóüzem gyümölcsleveket, kompótokat, illóolajokat vagy más késztermékeket állít elő. A mindennapok kihívásairól, az idei aszály hatásairól, a szőlőt sújtó kabócáról és a jövő kilátásairól Fatér Balázs István vállalkozó beszélt az Agrárszektornak.

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A szakember elmondása szerint az elmúlt időszakban komoly hatással volt a szárazság a beszállítói körre. Zalaszentgrót környékén 100 kilométeres körzetből érkeznek az ügyfelek, így mindig akad olyan gazda, akinek gondot okoz az időjárás, és olyan is, akinek kevésbé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sokan jelezték, hogy a szárazság miatt idő előtt ledobálja a fa az almát, ezért egyre többen hozzák be korábban a termést feldolgozásra

– mutatott rá a vállalkozó.

Saját termesztésben gyógynövényeket nevelnek főként levendulát, mentát és bodzát, de ezek mindössze pár száz négyzetméteren találhatók. A munkaerőhelyzet ugyanúgy kihívást jelent a feldolgozóiparban, mint a mezőgazdaság más területein. Fatér Balázs István szerint nem a pénz, hanem az akaraterő hiánya a legnagyobb gond.

A dolgozni akaró ember a kevés. Mi betanítjuk a munkavállalókat, ez nem akadály, de ehhez kitartás és felelősségtudat is kellene

– mondta.

A gyümölcsfeldolgozás során a legnagyobb feladat a megfelelő minőségű alapanyag biztosítása. Az ügyfelek az évek során sokat fejlődtek, időben szedik le a gyümölcsöket, így például az alma préselésre már szinte mindig alkalmas állapotban érkezik. A csonthéjas gyümölcsök esetében viszont gyakran gondot okoz a mennyiség, hiszen fagyok vagy más időjárási tényezők miatt a 100 kilogrammos alapmennyiséget sokszor nem tudják elérni a gazdák.

EZ IS ÉRDEKELHET

Súlyos nehézségekkel kell szembenézni a gyümölcsszektorban

A legkomolyabb fenyegetést ugyanakkor nem az időjárás, hanem egy kártevő, a kabóca jelenti, amely a szőlőtermesztésben okoz hatalmas károkat. A rovar egy baktériumot juttat a növénybe, amely miatt a levelek megpörkölődnek, a tőkék elpusztulnak.

Ilyenkor ki is kell vágni a fertőzött tőkét, amiért tőkénként körülbelül 2000 forint támogatást kapnak a gazdák.

Mint mondta, léteznek olyan fajták, például a solaris, amelyek alkalmasak a biobor készítésére is, de a hazai termelők többsége még mindig a hagyományos fajtákhoz ragaszkodik. A vállalkozó a jövő kilátásairól is beszélt, aki úgy látja, hogy a klímaváltozás hatásai egyre erősebben érződnek, és elsősorban az UV-sugárzás okoz majd nagy gondot.

Szerintem egyre rosszabb lesz. Az UV egyszerűen elégeti a növényeket, emiatt és a vízgazdálkodási hiányosságok miatt komoly károk jönnek. A málnát például már több éve nem lehet normálisan termeszteni itthon, mert egyszerűen ráég a gyümölcs a növényre

– mutatott rá.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyümölcsfajták jövőbeni termeszthetőségéről úgy vélekedett, hogy mindegyikben van potenciál, ha sikerül megvédeni a termést. A meggy és a barack például idén gyenge termést hozott, de aki megfelelő védekezéssel jó minőségű árut tudott előállítani, az jó áron értékesíthette. Az elmúlt év azonban megmutatta, hogy a fagyok, a szárazság és a kártevők egyaránt képesek megtépázni a gazdák munkáját.

Fatér Balázs István szerint az alkalmazkodás, a technológiai megoldások és a tudatos termelés kulcsfontosságúak lesznek a következő években. Ugyanakkor a feldolgozóüzemek szerepe is felértékelődik, hiszen sokszor ők jelentik az egyetlen biztos pontot a termelők számára, akiknek a felhalmozott gyümölcsöt és zöldséget értékállóbb formába kell átmenteniük.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 11. 16:33