Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
A család összesen mintegy 1100 hektárnyi szántóföldet művel, és a Nemzeti Parktól bérelt területeken legelteti több mint 730 darab charolais húshasznosítású szarvasmarháját. A növénytermesztés és az állattenyésztés szoros összefonódásban működik: a földeken megtermelt takarmány a húsmarhák ellátását szolgálja, emellett ipari növények is szerepelnek a vetésforgóban. A vállalkozás több mint húsz embert foglalkoztat, és a napi munkát a családtagok összehangoltan látják el. A gyakorlati irányítás Taskó Józsefé, de az irodai ügyintézés, pályázatok kezelése, pénzügyi adminisztráció viszont agrármérnök és közgazdász végzettségű gyermekeire és a feleségére hárul.
A gyerekek már most is aktívan benne vannak mindenben, nélkülük ma már nem is tudnánk működni. Én a telepi munkát irányítom, de a papírmunka teljesen az övék és a feleségemé
– fogalmazott az Agrárszektornak Taskó József.
Az elmúlt években az aszály volt a fő nehézség
Az utóbbi években komoly kihívások nehezítették a munkát. A szakember elmondta, hogy a 2022-es aszály különösen súlyos károkat okozott, de azt legalább a magas terményárak valamelyest ellensúlyozták. A következő évben ugyan a termés mennyisége és minősége is kedvezően alakult, az árak azonban jelentősen csökkentek, így a gazdálkodók sok esetben önköltségi áron vagy az alatt tudták csak értékesíteni a terményt.
2024-ben ismét aszály sújtotta a térséget a nyár folyamán, amely elsősorban a tavaszi vetésű növényeket vetette vissza. A terményárak továbbra is nyomottak, így a jövedelmezőség kérdéses. A gazda szerint mindezt csak tetézi, hogy miközben az értékesítési árak stagnálnak vagy esnek, addig az inputanyagok – műtrágyák, vetőmagok, gépek – ára folyamatosan emelkedik.
A költségek évről évre nőnek, az árak viszont vagy esnek, vagy meg sem mozdulnak. Az ember előre elkölt tízmilliókat, aztán reménykedik, hogy legalább nullára kijön belőle.
Az ármozgásokat ráadásul olyan külső tényezők is befolyásolják, mint az ukrán gabona megjelenése a magyar piacon. Az éghajlatváltozás szintén egyre súlyosabb hatásokat gyakorol a mezőgazdaságra. Taskó József elmondta, ma már nincsenek klasszikus évszakok, csak forró nyár és egy enyhébb tél váltja egymást, ez pedig kiszámíthatatlanná teszi a növénytermesztés ciklusait is.
A vetések indulása szinte minden évben bizonytalan. Ha tavasszal nem jön csapadék, a kukorica el sem indul. A nyár meg kőkeményen leéget mindent, ami talpon van.
Az állattenyésztés sem mentes a kihívásoktól. A közelmúltban megjelent száj- és körömfájás vírus például komoly bizonytalanságot keltett a térségben, különösen a juhtartók körében, akiknek éppen a húsvéti időszakban kellett volna értékesíteniük a bárányokat. Bár a húsmarhát kevésbé érintette közvetlenül a járvány, a piaci viszonyok itt is megérezték a következményeket.
Lesz elegendő munkaerő?
Súlyos gondot okoz továbbá a munkaerőhiány is, különösen az állattartás területén. Míg gépkezelőt, traktorost még viszonylag könnyebb találni, a gulyások, állatgondozók utánpótlása egyre nehezebb. Az állattenyésztés ugyanis olyan, egész éves, napi szintű elköteleződést igényel, amelyet a fiatalok közül kevesen vállalnak.
365 napos munka. Kevés ember vállalja ma már ezt a ritmust. Nálunk még megvan a csapat, de a jövő? Ki fogja ezt csinálni 5-10 év múlva?
Mindezek ellenére a szakember optimizmussal tekint az idei év elé. Vetés zajlik, készülnek az új szezonra. A gazda úgy fogalmaz: ez így megy már több mint három évtizede, mindig abban bíznak, hogy majd a következő év jobb lesz.
Ami a jövőt illeti, a generációváltás náluk szerencsésen alakul. A gyerekek már aktívan részt vesznek a vállalkozás működtetésében, a szakmai tudás és az elköteleződés adott.