Nem enyhül a gabonaügy miatti feszültség Lengyelország és Ukrajna között

Nem enyhül a gabonaügy miatti feszültség Lengyelország és Ukrajna között

MTI
A mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos helyzet konstruktív megoldását szorgalmazza Ukrajna - jelentette ki Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő arra reagálva, hogy szerdán bekérették a varsói ukrán nagykövetet a lengyel külügyminisztériumba az ukrán elnöknek az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán tett kijelentése miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Oleh Nyikolenko a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében megjegyezte, hogy az ukrán fél részletes tájékoztatást kapott az ukrán nagykövet varsói találkozójáról Lengyelország külügyminiszter-helyettesével. "A nagykövet ezen a megbeszélésen ismét kifejtette az ukrán álláspontot, amely szerint Kijev számára elfogadhatatlan az ukrán gabona behozatalára vonatkozó egyoldalú lengyel tilalom, továbbá helytelen a lengyel államfőnek a New York-i látogatásakor tett hasonlata Ukrajnára" - írta a szóvivő. Ez utóbbival arra reagált, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kedden New Yorkban - ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vett részt - újságíróknak nyilatkozva Ukrajnát egy vízben fuldokló emberhez hasonlította, és kifejtette: "mindenki, aki valaha is mentett fuldoklót, tudja, hogy ez rendkívül veszélyes, mert a mélybe ránthatja magával". A szóvivő felszólította a lengyel felet, hogy tegyék félre az érzelmeket, és fontolják meg az ukrán javaslatokat a probléma megoldására.

Az ukrán fél konstruktív utat kínált Lengyelországnak a gabonakérdés megoldására. Arra számítunk, hogy javaslataink alapján a párbeszéd konstruktív irányba terelhető

- hangsúlyozta Nyikolenko.

Volodimir Zelenszkij kedden az ENSZ-közgyűlésben megjegyezte: aggodalommal tölti el, hogy "néhányan Európában szolidaritást színlelnek a politikai színtéren", ami "a gabonaszállítást thrillerré változtatja, és ezzel valójában egy moszkvai színésznek készítik elő a színpadot" - emlékeztetett a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök igazságtalannak nevezte Zelenszkij kijelentését, és biztosított afelől, hogy Lengyelország kész segíteni Ukrajnának, de "nem a lengyel piac destabilizálása árán".

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01