Újabb hírek jöttek az ukrán gabonáról: ezt jó, ha mindenki tudja

Újabb hírek jöttek az ukrán gabonáról: ezt jó, ha mindenki tudja

MTI
Hazánk meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona behozatali tilalmát. Miután az Európai Bizottság úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre - hangsúlyozta Nagy István. A tegnapi nap folyamán Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából is érkeztek hírek az esettel kapcsolatban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető arra emlékeztetett a Facebook-oldalára feltöltött videójában, hogy szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés. A piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani. Ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is. Hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását.

A brüsszeli döntéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége sem ért egyet, az importtilalom feloldása ugyanis tovább súlyosbíthatja a gabonapicon kialakult válságot. Mindkét érdekképviselet üdvözli, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A magyar gazdák határozott fellépést várnak az Európai Bizottságtól. Elégedetlenségüknek szeptember 17-én, vasárnap délelőtt a záhonyi határátkelőnél tartandó gazdatüntetésen is hangot adnak majd

- írja a NAK és a MAGOSZ közös közeményében.

A bukaresti kormány megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló, hétfőre ígért ukrán cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről.  A román kormány péntek esti közleményében arra reagált, hogy az Európai Bizottság (EB) nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat. Bukarest jelezte: sajnálattal vette tudomásul, hogy nem született európai megoldás az ukrajnai gabonaimport korlátozásának meghosszabbítására, ahogyan azt az érintett országok igényelték.

EZ IS ÉRDEKELHET

Románia kormánya állandó kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és az ukrán féllel, hogy meggyőződjék róla, miként fogja az ukrán termékek importjának hatásait korlátozni hivatott, az EB által javasolt új mechanizmus megakadályozni az uniós tagállamok belső piacának torzulását, amelyet eddig az ukrán mezőgazdasági termékek importjának korlátozása előzött meg - zárul a bukaresti kormányközlemény. A román gazdák érdekvédelmi szövetségei kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak - Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának -, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját a helyi gazdák védelmében. A brüsszeli testület most arra a következtetésre jutott, hogy a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban "megszűntek a piaci torzulások". Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére, miután szeptember 15-én az ideiglenes intézkedések érvényüket vesztik. Ezek között olyan szabályozási lépések is lesznek, amelyek visszafogják a gabonakínálat megugrását, például egy e célt szolgáló exportengedélyezési rendszer. Ukrajnának legkésőbb hétfőig cselekvési tervet kell benyújtania az Európai Bizottságnak a tervezett intézkedésekről.

EZ IS ÉRDEKELHET

Üdvözölte Volodimir Zelenszkij az ukrán gabona exportjának tilalmát eltörlő brüsszeli döntést

Üdvözölte pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Bizottság döntését, amellyel az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona exportjának tilalmát, és "a valódi egység és a bizalom példájának" nevezte azt. Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a brüsszeli döntést követően azonnal jelezte, hogy saját hatáskörben megtiltja az ukrán gabonaexportot. Zelenszkij ezzel kapcsolatban kijelentette: ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, "Ukrajna civilizáltan fog válaszolni". Kijev kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért.

A brüsszeli döntésre reagálva Zelenszkij üdvözölte "a szabadkereskedelem szabályainak tiszteletben tartását".

Most az a fontos, hogy az európai egység kétoldalú szinten is működjék. Szomszédaink így támogatják Ukrajnát a háború idején

- írta az ukrán elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, miután tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szlovákia egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat az év végéig

Ódor Lajos megbízott miniszterelnök elmondta, hogy Szlovákia Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan jár el a kérdésben. Az EU májusban engedélyezte Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia számára, hogy kitiltsa a hazai piacról az ukrán gabonát, kukoricát, repcét és napraforgót, azzal a feltétellel, hogy engedélyezik a transzfert. Az engedély szeptember 15-én jár le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?