Forronganak a román gazdák az ukrán gabona miatt: komoly lépésre készülnek

Forronganak a román gazdák az ukrán gabona miatt: komoly lépésre készülnek

agrarszektor.hu
A fogadkozások és intézkedések ellenére rendszeresen kijátsszák az exporttilalmat Romániában, az ukrán mezőgazdasági termékek Moldován át érkeznek az országba. A gazdák pedig fenyegetőznek és tiltakoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miután szeptember 15-től kezdődően az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat a korábban kedvezményezett öt, Ukrajnával szomszéd tagország - Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia - esetében, Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági miniszter hangzatos kijelentésre ragadtatta magát. A tárcavezető nyilvánosan megígérte a gazdáknak, hogy az uniós embargó megszüntetése ellenére egyetlen kilónyi ukrán gabona sem jut be az országba. Garancia gyanánt a két ország miniszterelnöke, illetve mezőgazdasági minisztere közötti „gentleman agreementet” vonultatta fel - írja a Magyar Nemzet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hivatalos kormányközlemény is napvilágot látott, abban többek között az szerepelt, hogy a román kormány megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló ukrán cselekvési terv bemutatását, és annak függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről. A hivatalos szervek egyelőre alatt állítják, hogy a vámállomásokon egyetlen, importra szánt szállítmányt sem jelentettek be. Az „iparágon” belül viszont máshol keresik a megoldást, hiszen, mint kiderült, moldovai áruként érkezik Romániába az ukrán búza és repce. 

Korábban egyébként az Ukrajnából exportált mezőgazdasági termékek 95 százaléka az Európai Unióban maradt, ami súlyos piaci zavarokat okozott. A romániai gazdákat pedig a jelenség legnagyobb vesztesei közé sorolják magukat, ami nem is meglepő, mivel 45 százalékuk fizetésképtelenné vált. A gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára ugyanis olyan mértékben csökkent, hogy a termelők egyszerűen nem tudtak már törleszteni a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságaikat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Más célországokba folyt az export Románián keresztül, ami megteremtette a feltételeket arra, hogy jelentős mennyiségű árut rakodjanak ki nálunk. Bár azt mondták, hogy március 15. és szeptember 15. között betiltották a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica importját Romániába, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Bulgáriába, az európai, az ukrán és a nemzeti hatóságok ezt nem tartották be, amit a statisztikai adatok is bizonyítanak

- olvasható a gazdaszervezetek által a kormányhoz intézett levélben.

A gazdák azonban azzal "fenyegetőznek", hogy ha a jelenlegi 2-ről valóban havi négymillió tonnára emelik a Románián áthaladó ukrán mezőgazdasági termékek mennyiségét, akkor eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?