Ukrajna is megszólalt a gabonatilalomról: forrósodik a helyzet

Ukrajna is megszólalt a gabonatilalomról: forrósodik a helyzet

agrarszektor.hu
Az Európai Unió az Ukrajna iránti szolidaritásának kifejezése és a harmadik világbeli, elsősorban afrikai országok élelmezésének biztosítása céljából a háború kitörését követően vámmentessé tette az ukrán gabona uniós importját. Az elképzelés az volt, hogy az úgynevezett szolidaritási sávok (Solidarity Lanes) mentén az ukrán gabona a Fekete-tenger háború sújtotta útvonalait megkerülve akadálytalanul juthat majd el a rászoruló országokba. A realitás azonban két kézzel húzta vissza a földre az emelkedett, kétségtelenül nemes elképzelést, és az olcsó ukrán gabona elárasztotta az unió keleti országainak, így hazánknak a piacait is, nehéz helyzetbe hozva a gazdákat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ezért az érintett tagállamok közös fellépésére az unió 2023 május 2-án átmeneti importkorlátozó intézkedéseket hozott szeptember 15-ig. Szeptember 14-én este az érintett tagországok még semmit sem hallottak a Bizottság részéről az importkorlátozások meghosszabbításáról. Különösen feltűnő volt a csend az Unió mezőgazdasági biztosa, a lengyel Janusz Wojciechowski részéről, akinek hivatalos oldalán csak szeptember 15-én jelent meg egy sajtóközlemény arról, hogy az átmeneti importtilalom lejár, és 16-ától majd Ukrajna léptet érvénybe olyan intézkedéseket, amelyekkel hatékonyan lesz képes megakadályozni, hogy piactorzító hatású dömpingáruk érkezzenek a keleti uniós tagországok területére. Erre május 2-ától kezdődően bármelyik nap alkalmas lett volna - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU keleti határán fekvő tagállamok ezért saját nemzeti hatáskörükben eljárva megtiltották az ukrán gabona importját azzal, hogy az országok területén történő átszállítást továbbra is lehetővé tették. Nem kellett sokat várni a válaszra: az ukrán hatóságok egyrészt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) fellebbeztek a döntés ellen (pedig az ukrán gabona útja a szándékolt célországok, azaz a nélkülöző harmadik világbeli országok felé biztosított maradt), majd bejelentették, hogy embargót hirdetnek a lengyel zöldség- és gyümölcsexportra. Volodimir Zelenszkij elnök itt nem állt meg, és azzal is megvádolta meg a lengyel hatóságokat, hogy Putyint támogatják. A lengyel almára, paradicsomra, hagymára és káposztára vonatkozó embargót Tarasz Kaczka ukrán miniszterhelyettes jelentette be. Ugyanakkor az embargó a magyar, szlovák, cseh, bolgár és román termékekre nem vonatkozik.

Érdemes hangsúlyozni, hogy Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem zárta le az Ukrajnából érkező gabona tranzitját, csak a lengyel belső piacra történő értékesítését tiltotta meg saját gazdáinak védelmében. A lengyel kormány véleménye szerint az ukrán hatóságok reakciója azt sugallja, hogy az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok nagy része nem tranzit céllal érkezett Lengyelországba, hanem előre megfontoltan az országban történő illegális értékesítés céljából.

EZ IS ÉRDEKELHET

Súlyosan érinti-e vajon az ukrán embargó a lengyel zöldség- és gyümölcságazatot?

Ami az almát illeti, Lengyelország számára nem jelent nagy problémát. A zöldségtermelőket és -exportőröket jobban érinti ugyan ez a korlátozás, de valószínűleg az ukrán emberek fognak szenvedni emiatt, különösen a szezon második felében, amikor a jó minőségű zöldségek helyi kínálata Ukrajnában szűkülni fog. A lengyel lapok szerint az is érdekes, hogy az ukrán embargó nem terjedt ki a szlovákiai és magyarországi exportra, noha ezek az országok szintén leállították az ukrán gabona importját, és azt találgatják, vajon megismétlődik-e a 2014-es helyzet, amikor Oroszországgal szemben uniós embargót vezettek be, és hirtelen Belarusz kezdett el soha nem látott mennyiségű élelmiszeripari terméket szállítani az orosz piacra. Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter az RMF FM rádióban így nyilatkozott:

Ha Ukrajna úgy dönt, hogy embargót vezet be, akkor Lengyelországnak megfelelően kell reagálnia, és megoldást kell találnia a helyzetre. Úgy gondolom, hogy mi megbirkózunk ezzel a problémával, de nem tudom, hogy Ukrajna megbirkózik-e vele.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 22. 16:26