Váratlan fordulat az ukrán gabonatilalom ügyében: engedhet a Bizottság?

Váratlan fordulat az ukrán gabonatilalom ügyében: engedhet a Bizottság?

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság vizsgálja, hogyan lehetne lehetővé tenni keleti tagállamai számára, hogy korlátozzák az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalát, mivel a Kijevvel való kereskedelmi liberalizációt további egy évvel, 2025 júniusáig meghosszabbította.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió 2022 júniusával kezdve felfüggesztette az Ukrajnából származó importvámokat, kvótákat és kereskedelmi védelmi intézkedéseket, hogy támogassa az ország gazdaságát az orosz inváziót követően. Az olcsó ukrán gabona beáramlása az EU-ba azonban a szomszédos országok, így például Lengyelország és Magyarország kormányainak, mezőgazdasági termelőinek és teherfuvarozóinak tiltakozását váltotta ki - írta meg a Reuters.

Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa elmondta, hogy a Bizottság hamarosan javaslatot fog előterjeszteni a 2025 júniusáig tartó új időszakra vonatkozóan, figyelembe véve a blokk keleti tagállamainak mezőgazdasági ágazatai érzékenységét. A jelenlegi megállapodás tartalmaz ugyan védintézkedéseket, de ezek csak akkor érvényesek, ha az egész uniós piacot érinti.

Megvizsgáljuk a legjobb módszereket, beleértve annak lehetőségét, hogy a védintézkedések ne csak az uniós piac egészét érintő zavarok esetén legyenek érvényben, hanem egyetlen vagy néhány tagállamot érintő zavarok esetén is

- Valdis mondta Dombrovskis az újságíróknak az uniós kereskedelmi miniszterek találkozója előtt.

Az EU kereskedelmi vezetője elmondta, hogy a Bizottság vizsgálja, hogyan lehetne megvédeni a legérzékenyebb termékeket, és hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában tárgyalt a kérdésről Lengyelország és Magyarország mezőgazdasági minisztereivel. Egy uniós diplomata szerint a terv lehetővé tenné az érintett EU-tagok számára, hogy a következő négy hónapban gyorsan intézkedjenek, a Bizottság három héten belül megjelenő értékelésének függvényében. Ukrajnát pedig arra ösztönöznék, hogy jobban igazodjon az uniós előírásokhoz.

Korábban Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter azt mondta, hogy az olcsó ukrán gabona beáramlása "tönkretette" a közép-európai piacokat. Mint fogalmazott, a magyar kormány betiltotta az ukrán gabona és egyes mezőgazdasági termékek behozatalát és ezt az intézkedést szeretnék fenntartani, valamint szeretnének visszatérni az eredeti megállapodáshoz, amely az ukrán gabona tranzitjának biztosításáról szólt. Mint ismeretes, tavaly szeptember közepéig az Európai Unió öt országnak - Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának - engedélyezte, az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag belföldi értékesítésének tilalmát, illetve azt, hogy máshová exportálhassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?