Ragaszkodnak az ukrán gazdák a szabad uniós piachoz

Ragaszkodnak az ukrán gazdák a szabad uniós piachoz

agrarszektor.hu
Az ukrán agrárszakszervezetek arra kérték a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzék az élelmiszeripari termékeik szabad hozzáférését az európai piachoz - közölte hétfőn az UCAB szövetség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság a napokban közölte, hogy újabb egy évvel, 2025 júniusáig meghosszabbítja az ukrán exportra kivetett importvámok felfüggesztését, amelyet eredetileg a gazdaság támogatására vezettek be a két évvel ezelőtti orosz inváziót követően. Ugyanakkor intézkedéseket javasolt az Ukrajnából származó mezőgazdasági import korlátozására - írta meg a Reuters. A Bizottság emellett nagyobb rugalmasságot javasolt a parlagterületekre vonatkozó szabályok tekintetében, hogy ezzel próbálja lecsillapítani a franciaországi és más uniós tagállamok feldühödött mezőgazdasági termelőinek tiltakozását.

Ezek a kedvezmények különösen fontosak voltak Ukrajna mezőgazdasági ágazata számára. Ezek tették ugyanis lehetővé az ukrán exportőrök számára, hogy 2022-2023-ban is fenntartsák a termelést és a munkahelyeket, valamint biztosítsák a devizabevételeket

- közölte az UCAB üzleti szövetség a Facebookon.

Az UCAB szerint az élelmiszeripari termékek exportja 2023-ban 21,9 milliárd dollárt tett ki, ami az ukrán export 61%-ának felelt meg. Ugyanakkor az EU részesedése az Ukrajnából származó összes mezőgazdasági termékből 2023-ban elérte az 56,6%-ot, azaz 12,4 milliárd dollárt.

Az UCAB a közleményben kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdasági szövetkezetek arra szólították fel a hatóságokat, hogy segítsék elő az ukrán mezőgazdasági termékeknek az uniós piacra való kedvezményes bejutásának folytatását, és hozzanak létre közvetlen párbeszédet az európai partnerekkel. Az EU 2022 júniusában felfüggesztette a behozatali vámokat, kvótákat és kereskedelmi védelmi intézkedéseket, de az olcsó ukrán gabonaexport azóta a szomszédos országok - például Lengyelország és Magyarország - kormányainak, mezőgazdasági termelőinek és kamionosainak tiltakozását váltotta ki.

Ukrajna globálisan termel és exportál mezőgazdasági termékeket, és hagyományosan tengeri útvonalakon szállítja az élelmiszereket Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia országaiba. Miután azonban az orosz invázió elzárta az ország fő fekete-tengeri kikötőit, Ukrajna kénytelen volt szárazföldi határokon keresztül átirányítani a szállítmányokat, és az áruk egy része a szomszédos piacokon kötött ki, ami lenyomta az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?