Ebből még baj lehet: megsemmisült az ukrán terményexport egyharmada

Ebből még baj lehet: megsemmisült az ukrán terményexport egyharmada

agrarszektor.hu
A Kreml erőfeszítései sikerrel jártak az ukrán élelmiszer-szállítások megbénítására, hiszen az ország terményexportjának mintegy egyharmada semmisült meg, mióta a múlt hónapban blokkolták az oroszok a fekete-tengeri kikötőket. A gabona és az olajos magvak értékesítése egyébként Ukrajna legfontosabb bevételi forrását jelenti.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Éppen ezért a kiesés jelentős visszaesést okoz Ukrajna gazdasága és a globális élelmiszer-biztonság számára egyaránt, még akkor is, ha az Európai Unió az orosz invázió kezdete óta. Kulcskérdés a folyami kikötők elérhetősége - kommentálta az eseményeket Evghenia Sleptsova, az Oxford Economics vezető közgazdásza. Mivel a hét elején Oroszország bombázni kezdte Izmail és Reni kikötőit, két Duna-menti központot, ez ugyancsak nehézséget jelenthet - írja a Portfolio a Bloomberg alapján. Ukrajna 3,2 millió tonna gabonát, növényi olajat és lisztet tudott exportálni az augusztus 15-ig tartó négy hétben, szemben a májusi és júniusi 4,4 és 4,8 millió tonnával, amikor még érvényben volt a fekete-tengeri megállapodás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A terménykészletek növekedését vetíti előre az, hogy a vártnál jobb idei termés kevesebb útvonalon jut most el a piacra. Az ukrán elnök közlése szerint a gabonamegállapodás felmondása után egy hónapon belül már hét támadás érte a kulcsfontosságú kikötőket. Ráadásul a forgalmi dugók miatt most négyszer annyi időbe telik, mint egy hónappal ezelőtt, amíg egyes szállítmányok eljutnak a Dunára, és a szállítási költségek is magasabbak, ráadásul az európai országok felé vezető határátkelőkön jelenleg 5-6 napot kell várakozni

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?