Ebből még baj lehet: megsemmisült az ukrán terményexport egyharmada

Ebből még baj lehet: megsemmisült az ukrán terményexport egyharmada

agrarszektor.hu
A Kreml erőfeszítései sikerrel jártak az ukrán élelmiszer-szállítások megbénítására, hiszen az ország terményexportjának mintegy egyharmada semmisült meg, mióta a múlt hónapban blokkolták az oroszok a fekete-tengeri kikötőket. A gabona és az olajos magvak értékesítése egyébként Ukrajna legfontosabb bevételi forrását jelenti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Éppen ezért a kiesés jelentős visszaesést okoz Ukrajna gazdasága és a globális élelmiszer-biztonság számára egyaránt, még akkor is, ha az Európai Unió az orosz invázió kezdete óta. Kulcskérdés a folyami kikötők elérhetősége - kommentálta az eseményeket Evghenia Sleptsova, az Oxford Economics vezető közgazdásza. Mivel a hét elején Oroszország bombázni kezdte Izmail és Reni kikötőit, két Duna-menti központot, ez ugyancsak nehézséget jelenthet - írja a Portfolio a Bloomberg alapján. Ukrajna 3,2 millió tonna gabonát, növényi olajat és lisztet tudott exportálni az augusztus 15-ig tartó négy hétben, szemben a májusi és júniusi 4,4 és 4,8 millió tonnával, amikor még érvényben volt a fekete-tengeri megállapodás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A terménykészletek növekedését vetíti előre az, hogy a vártnál jobb idei termés kevesebb útvonalon jut most el a piacra. Az ukrán elnök közlése szerint a gabonamegállapodás felmondása után egy hónapon belül már hét támadás érte a kulcsfontosságú kikötőket. Ráadásul a forgalmi dugók miatt most négyszer annyi időbe telik, mint egy hónappal ezelőtt, amíg egyes szállítmányok eljutnak a Dunára, és a szállítási költségek is magasabbak, ráadásul az európai országok felé vezető határátkelőkön jelenleg 5-6 napot kell várakozni

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 1. 13:57