Mandula

A mandula egy csonthéjas termés, őshazája Ny-, Közép- és K-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack. Termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

A mandula jellemzői

A mandula legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. A mandula a kedvező életkörülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A mandula egyedülálló szívósságánál fogva megtelepszik a napégette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt inkább bokoralakot ölt. A mediterrán országokban leggyakoribbak a magról kelt fák, amelyek 3-8 m magasságot érnek el, szabálytalan koronát fejlesztenek, kérgük ripacsos, gyakran furcsán csavarodott. Fája jó talajon és megfelelő ápolás mellett 6-8 méter magas, a korona átmérője 4-8 méter közötti. Magyarországon a mandula, mint gyümölcs termesztése a 19. század végén kezdődött, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a barackfélék mellett mandulát is telepítettek. Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, védett, déli domboldalak. Gazdaságos termesztése csak a szubmediterrán hatásoknak kitett mikrokörzetekben - mint Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, a Mátraalja és Hegyalja egyes részein - remélhető.

A mandula felhasználása és jótékony hatása

Fontos, hogy a mandula héjában cianogén glükozid van - amiből a gyomorsav és az emésztőenzimek ciánsavat készítenek -, ezért mindenképpen meg kell tisztítani. A keserűmandula pedig nem ehető, hét-tíz szem elfogyasztása gyermeknek már halálos lehet. Főzve, sütve a veszélyes összetevő lebomlik. A mandula sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, de telített és telítetlen zsírsavakban is gazdag. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk. Sok még továbbá benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat. Ezekből is látszik, hogy fogyasztása erősen ajánlott, nem véletlenül. A sornak azonban itt még nincs vége, hiszen a mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, valamint erősíti a csontot és a fogakat.

Bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra is jó lehet, különösen az idegvégződések miatti érzésre, mint például a fogfájás. Mindezek mellett a mandula rendkívül sokoldalúan használható a konyhában is: ehetjük nasiként sósan és édesen, készíthetünk belőle krémeket, süteményeket, fagylaltot, marcipánt és adhatjuk zsömlemorzsához is, ezzel mandulás panírba bújtatva a rántott sajtunkat vagy húsunkat. Adhatjuk salátákhoz, párolt zöldségekhez, de akár rizshez is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!