Meghosszabbítaná az EU az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét

Meghosszabbítaná az EU az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét

MTI
Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok és kontingensek további egy éves felfüggesztésének megújítására, és javasolta, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a moldovai behozatalra vonatkozó valamennyi fennmaradó vám 2022 júliusa óta hatályban lévő felfüggesztését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az autonóm kereskedelmi kedvezményeket Ukrajna esetében az EU 2022 júniusa óta alkalmazza, és az országnak és gazdaságának nyújtott uniós támogatás részét képezik. A kedvezmények hozzájárulnak az ukrán gyártók és exportőrök a háború következtében kialakult nehéz helyzetének enyhítéséhez - mondta.

Noha a kedvezmények fő célja Ukrajna támogatása, az intézkedések figyelembe veszik az uniós mezőgazdasági termelők és más érdekelt felek számára érzékeny kérdéseket is - emelte ki. Elmondása szerint e célból, valamint figyelembe véve egyes mezőgazdasági termékek Ukrajnából az EU-ba irányuló behozatalának 2022-ben és 2023-ban bekövetkezett jelentős növekedését, a megújított autonóm kereskedelmi kedvezmények megerősített védintézkedési mechanizmust tartalmaznak. Ez biztosítja, hogy az uniós piacot, illetve egy vagy több tagállam piacait érintő jelentős zavarok esetén gyors korrekciós intézkedéseket lehessen hozni - tájékoztatott.

Az uniós bizottság közleményében részletezte: a legérzékenyebb termékek, köztük a baromfi, a tojás és a cukor esetében vészfékmechanizmust irányoztak elő, amely a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán stabilizálná a behozatalt. Ez azt jelenti, hogy ha e termékek behozatala meghaladná az említett mennyiségeket, ismét kivetnék a vámokat annak biztosítása érdekében, hogy a behozatal mennyisége ne haladja meg jelentősen a korábbi évekét. A brüsszeli közlemény szerint az Ukrajnából származó teljes uniós behozatal a 2023 októberét megelőző 12 hónapban 24,3 milliárd eurót tett ki, ez a szint a háború előtti 2021-es évben 24 milliárd eurót ért el.

Az Európai Bizottság továbbá azt is javasolta, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a moldovai behozatalra vonatkozó valamennyi fennmaradó vám 2022 júliusa óta hatályban lévő felfüggesztését. Az autonóm kereskedelmi kedvezmények Moldova esetében segítik az ország arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy uniós útvonalakra irányítsa át az exportot. A Moldovából az EU-ba irányuló export 2021 és 2022 között összesen 1,8 milliárd euróról 2,6 milliárd euróra nőtt. A javaslatokat az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogja megvizsgálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?