Románia egyelőre kivár az ukrán gabona tilalmával

Románia egyelőre kivár az ukrán gabona tilalmával

MTI
Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint Románia csak akkor hosszabbítja meg egyoldalúan az ukrán mezőgazdasági termékek szeptember 15-én lejárt behozatali korlátozásait, ha ígéretei ellenére az ukrán fél újra próbálná indítani a Romániába irányuló exportot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A román kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői ülése után arról tájékoztatta az újságírókat, hogy péntek óta - amikor az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat - egyetlen szállítmány gabona sem érkezett a román vámhatósághoz behozatali igényléssel Ukrajnából. Mint mondta: nem azért, mert ő megtiltotta volna, hanem azért, mert erről előzetesen nemhivatalos megállapodásra (Gentlemen's agreement) jutott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel.

Megerősítette: az ukrán fél hétfőre ígérte, hogy tervezetet dolgoz ki az uniós tagállamokba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport "nagyon szigorú" ellenőrzéséről és egy új engedélyezési rendszerről - Bukarest jelenleg erre vár. Abban az esetben, ha ukrán részről mégis érkezik Romániába irányuló exportigény, Ciolacu szerint a mezőgazdasági és a gazdasági miniszter közös rendelettel fogja 30 napra meghosszabbítani Románia területén a négy mezőgazdasági termékkategóriára vonatkozó behozatali korlátozást, "amíg tisztázódik a helyzet".

Felidézte: múlt héten 60 millió eurós - a román költségvetésből és uniós alapokból egyenlő arányban finanszírozott - gyorssegélyt fogadott el a bukaresti kormány az ukrajnai gabonaimport okozta válság enyhítésére, ami lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági munkákhoz szükséges gázolaj beszerzéséhez literenként 2 lejes (155 forint) támogatást nyújtsanak a növénytermesztő gazdáknak. Ciolacu kifejezte meggyőződését, hogy az EB-vel folytatott párbeszéd eredményeképpen a bukaresti kormánynak további támogatási konstrukciókhoz is sikerült majd uniós támogatást szereznie.

Ciolcau ugyanakkor kitért a Románián áthaladó ukrán gabonatranzitra is. Mint mondta: azt kérte ukrán hivatali partnerétől, hogy nagyobb mértékben használják a vasúti és vízi szállítási kapacitást is, mivel jelenleg a romániai tranzit 90 százalékát közúton bonyolítják le. Rámutatott: Románia vállalta ugyan, hogy a havi kétmillióról négymillió tonnára növeli a területén áthaladó ukrán gabonatranzit mennyiségét, de ezt kizárólag a közúti szállításra alapozva nem lehet elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?