Nem a rászoruló gazdák kapják az uniós pénzt a MOSZ szerint

Nem a rászoruló gazdák kapják az uniós pénzt a MOSZ szerint

agrarszektor.hu
A MOSZ szerint nagyon alacsony összeget hagyott jóvá az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek hazai kompenzálására az Európai Unió, ráadásul egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mekkora hektáronkénti támogatásra számíthatnak a kiválasztottak. A szervezet szerint célravezetőbb lenne a forgóeszköz-hitelt támogatni az ukrán gabona miatt érkező kompenzációból.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A tervek szerint azok kaphatnak támogatást, akik 2022-ben 500 hektár alatti területtel rendelkeztek, legfeljebb 100 hektáron termeltek kukoricát és 2023. május 15. és szeptember 30. között legalább 10 tonna kukoricát értékesítettek. Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy hány olyan gazda van, aki ekkora területtel rendelkezik - olvasható a MOSZ közleményében. Mint írták, a nagyobb termelők eleve kizárásra kerültek, de a kisebb gazdálkodók jó része is, mivel ők - vagy mert nincs tárolókapacitásuk, vagy mert finanszírozniuk kellett valamiből az idei évi munkálatokat - már régen eladták a kukoricájukat.

Ma a legnagyobb probléma, hogy a felvásárlási árak elfogadhatatlanul alacsonyak, a piac befagyott, a termelők nem tudják értékesíteni a megtermelt terményeiket, a gabonafélék eladhatatlanul a raktárakban állnak. Emiatt súlyos finanszírozási nehézségek alakultak ki. A hamarosan induló őszi munkák elvégzéséhez a termelők nem rendelkeznek elég saját erővel, így ezt az uniós forrást arra kellene felhasználni, hogy egy minden termelő számára elérhető, kedvezményes, kamattámogatott forgóeszköz hitel kerüljön meghirdetésre

- áll a MOSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03