Óriási bukó az idei év a magyar növénytermesztőknek

Óriási bukó az idei év a magyar növénytermesztőknek

agrarszektor.hu
Javában zajlik a betakarítás, a tavalyinál lényegesen kedvezőbb időjárásnak köszönhetően a hozamok ugyan magasabbak, mint az aszály sújtotta 2022-es évben, de jelentősen elmaradnak az előzetes várakozásoktól. Nem csak a termésmennyiség okoz most csalódást sok termelőnek, hanem a piaci helyzet is - írja közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Miközben a termelési költségeik rendkívüli módon megugrottak, addig a termények felvásárlási árai az idei évben kevesebb mint a felére zuhantak. A gazdálkodók emiatt, még az átlagosnál jobb terméseredmények mellett is, csak veszteséget termelnek, ami minden meghatározó növény esetén igaz. Például a búzatermesztőknél - még átlag feletti termésátlag mellett is - a ráfizetés mértéke meghaladhatja a 100 ezer forintot hektáronként - olvasható a MOSZ közleményében. A hazai felvásárlási árak - melyek hosszú időn keresztül lekövették az európai tőzsdei árakat - idén elszakadtak ettől a trendtől, Magyarországon irreálisan alacsony, az uniós áraktól 30-40%-al alacsonyabb árszintek alakultak ki. Ráadásul még ezen az áron is alig van kereslet a hazai gabona iránt, az uniós piac telítődött az ukrán gabonával.

A raktárak egy része már így is foglalt a tavalyról áthúzódó készletekkel, valamint az ukrán importtal. Most még van elég tárolókapacitás, de a napraforgó és különösen a kukorica betakarításakor már komoly logisztikai problémák léphetnek fel, ha addig nem sikerül a letárolt gabonafélék legalább egy részét értékesíteni. A gazdák ismét rendkívül súlyos helyzetbe kerültek. A növénytermesztők jelentős hányada minden egyes hektár területén veszteséget termel. 

Sok - aszály sújtotta területen - gazdálkodó már a tavalyi év után is azon gondolkozott, hogy a területei egy részén nem termel, mivel nem látta biztosítottnak a befektetése megtérülését. Az idei évben még több termelő fogja feltenni magának azt a kérdést, hogy érdemes e egyáltalán termelni - írják a közleményben.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?