Tyúkhúr

A tyúkhúr a szántóföldeken, kertekben, az egész országban mindenütt közönséges, áttelelő egyéves növény. A-vitaminban, C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban gazdag.

A tyúkhúr jellemzői

Hajtásai a földre terülnek, levelei keresztben átellenesek. A szár alsó levelei nyélbe keskenyedők, válluk pillás szőrű. A felső levelek ülők, szíves vállúak, a virágok a levek hónaljában magányosan vagy kevés számban állnak, álernyővirágzatot alkotva. 5 sziromlevelük fehér, középen tövéig kicsípett, ezért a párta 10 tagúnak tűnhet. Termésük fogakkal nyíló tok, a virágzása februártól novemberig tart.

A tyúkhúr felhasználása és gyógyhatásai

A tyúkhúr nem mérgező, emberi fogyasztásra is alkalmas. Mivel szaponintartalma magas, de egyes állatoknál, ha nagy mennyiségben legelik azt, előidézhet hasmenést, hányást. A tyúkhúr gazdag A és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban is. A népi gyógyászat többnyire gyomnövényként kezeli, de vese- és májtisztító hatást is tulajdonít neki, ami oldja a szervezetben létrejött köveket.

Tápláló, frissítő élelmiszer, ízletes, zsenge levelei felfrissítik fogyasztóját, gyakran adják gyengélkedő betegeknek akár nyersen, akár tyúkhúr tea vagy tyúkhúr csepp formájában. Mindemellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, alkalmazzák a köhögés csillapítására és különféle emésztőrendszeri megbetegedések kezelésére is. A fogyókúrának is nagyszerű eszköze lehet. Borogatásként és sebgyógyításra is felhasználható. Készíthető belőle tea, csepp, saláta, étrendkiegészítő, étkezési dekoráció és kenőcs is. De főzve akár alapanyaga lehet leveseknek és főzelékeknek is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.