
Sokan termesztenek otthon sárgarépát, de erre nem figyelnek: itt rontják el
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
A tyúkhúr a szántóföldeken, kertekben, az egész országban mindenütt közönséges, áttelelő egyéves növény. A-vitaminban, C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban gazdag.
A tyúkhúr jellemzői
Hajtásai a földre terülnek, levelei keresztben átellenesek. A szár alsó levelei nyélbe keskenyedők, válluk pillás szőrű. A felső levelek ülők, szíves vállúak, a virágok a levek hónaljában magányosan vagy kevés számban állnak, álernyővirágzatot alkotva. 5 sziromlevelük fehér, középen tövéig kicsípett, ezért a párta 10 tagúnak tűnhet. Termésük fogakkal nyíló tok, a virágzása februártól novemberig tart.
A tyúkhúr felhasználása és gyógyhatásai
A tyúkhúr nem mérgező, emberi fogyasztásra is alkalmas. Mivel szaponintartalma magas, de egyes állatoknál, ha nagy mennyiségben legelik azt, előidézhet hasmenést, hányást. A tyúkhúr gazdag A és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban is. A népi gyógyászat többnyire gyomnövényként kezeli, de vese- és májtisztító hatást is tulajdonít neki, ami oldja a szervezetben létrejött köveket.
Tápláló, frissítő élelmiszer, ízletes, zsenge levelei felfrissítik fogyasztóját, gyakran adják gyengélkedő betegeknek akár nyersen, akár tyúkhúr tea vagy tyúkhúr csepp formájában. Mindemellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, alkalmazzák a köhögés csillapítására és különféle emésztőrendszeri megbetegedések kezelésére is. A fogyókúrának is nagyszerű eszköze lehet. Borogatásként és sebgyógyításra is felhasználható. Készíthető belőle tea, csepp, saláta, étrendkiegészítő, étkezési dekoráció és kenőcs is. De főzve akár alapanyaga lehet leveseknek és főzelékeknek is.
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
2025 augusztusában a magyar gazdák 22,7 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban.
2025-ben lesz tizenegyedik éve, hogy a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat.
Korábban a magyar búza kiválónak számított, ma azonban a hazai termés döntő része már csak a kommersz kategóriába esik.
Az elmúlt év megmutatta, hogy a fagyok, a szárazság és a kártevők egyaránt képesek megtépázni a gazdák munkáját.
Egy veteményeskerttől sokkal többet kaphatunk, mint a szendvicsekre kerülő friss uborka, paprika vagy paradicsom.