Brüsszel rábólint az ukrán gabonatilalomra?

Brüsszel rábólint az ukrán gabonatilalomra?

agrarszektor.hu
Az EU mezőgazdasági biztosa támogatta, hogy 2023 végéig meghosszabbítsák az ukrán gabona öt frontországba, köztük Lengyelországba és Magyarországra történő behozatalának tilalmát. Janusz Wojciechowski azt is javasolta, hogy az ukrán gabonaexportőröket támogassák. A bejelentés egyelőre nem hivatalos.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Április 28-án az EB megállapodást kötött Lengyelországgal, Bulgáriával, Magyarországgal, Romániával és Szlovákiával az ukrán agrár-élelmiszeripari termékek behozatalának korlátozásáról, május 2-án pedig bejelentette az Ukrajnából származó búza, kukorica, repcemag és napraforgómag behozatalára vonatkozó ideiglenes tilalom elfogadását. A múlt hónapban szeptember 15-ig meghosszabbította a tilalmat. A frontországok szakminiszterei ugyanakkor elkötelezettek abban, hogy elérjék: év végéig tartsák fenn az intézkedést.

- írja The First News.

Wojciechowski azt is mondta, hogy az EU-nak meg kellene fontolnia az ukrán gabona tengeri kikötőkbe, például a Baltikumba történő tranzitjának költségeinek támogatását. Ezt a javaslatot szerinte az öt frontország támogatja - írja a portál. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még nem az Európai Bizottság hivatalos javaslata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03