Az aknák ellen is küzd az ukrán agrárium

Az aknák ellen is küzd az ukrán agrárium

agrarszektor.hu
Jelentős területeket aknásítottak el az oroszok, amely az emberi életeken túl az agrártermelést is veszélyezteti. Ukrajna nem hagyná, hogy az érintett földek évtizedekig használhatatlanok legyenek, négy éven belül a legtermékenyebb 47 ezer hektárt tenné művelhetővé. A megoldás Azerbajdzsán példája lehet: ott sikerrel aknamentesítik a korábbi harcokban érintett földeket.

Ahogy az Ukrajna elleni háborúban Oroszország ellen fordul a hadiszerencse, az orosz fél egyre inkább hatalmas aknamezőkre alapozva próbálja elérni, hogy megakadályozza Ukrajnát területének felszabadításában.

– írja a Forbes.

Ukrajna ambiciózus tervet készít arra, hogy a mezőgazdasági termelés újraindítása érdekében egyre inkább az ország nagy területeinek aknamentesítésére fordítsa figyelmét, és tervei szerint a következő négy év során legalább a legértékesebb 470 ezer hektár mezőgazdasági területet szeretné aknamentesíteni. Egyes várakozások szerint azonban a taposóaknák évtizedekig, ha nem évszázadokig szunnyadnak majd ott.

Azerbajdzsán lehet a példa

A probléma nagyságrendjét nem lehet alábecsülni. De egy másik posztszovjet ország, amely új utakat tört a megoldhatatlannak tűnő aknaproblémával szemben, jó példa lehet a helyzet kezelésére. Azerbajdzsán 2020-ban visszafoglalta nemzetközileg elismert területének nagy részét, amelyet a Szovjetunió utolsó napjaiban örmény szeparatisták foglaltak el, és három évtizeden át megszállva tartottak.

Ukrajnához hasonlóan ezeken a területeken is rengeteg szovjet korabeli taposóakna van, ráadásul ez a földterület is mezőgazdasági potenciállal rendelkezik, amelyet Azerbajdzsán szeretne kihasználni.

Azerbajdzsán az aknamentesítést kiemelt prioritássá tette, mivel a volt lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek százezrei remélik, hogy visszatérhetnek otthonaikba és újjáépíthetik a romos városokat. A régió egykor mezőgazdasági termékeiről volt ismert.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?