Kiderült: ez történhet itthon, ha nem hosszabbodik meg a gabonaimport-tilalom

Kiderült: ez történhet itthon, ha nem hosszabbodik meg a gabonaimport-tilalom

agrarszektor.hu
Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottsággal abban, hogy nem kívánja meghosszabbítani az ukrán gabona behozatalára vonatkozó szeptember 15-ig tartó tilalmat - közölte a csütörtök délelőtti Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezért a kormány kezdeményezi, hogy Brüsszel hosszabbítsa meg a tilalmat, amíg a tengeri, vízi szállítmányozást helyre nem tudják állítani. Ha ezt nem teszi meg a Bizottság, akkor újra országos importkorlátozást vezethetnek be itthon.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kiemelte, komoly vita zajlik az ukrán gabonára vonatkozó importtilalomról a kormány és az Európai Bizottság között. Azzal ugyanis, hogy tavaly ellehetetlenült az ukrán gabona tengeri, vízi szállítmányozása, a szárazföldi utakon rengeteg termény áramlott be hazánkba. Míg eddig átlagosan évi 40-50 ezer tonna gabona és olajos növény jött be Magyarországra, 2022-ben ez már elérte a 2,5 millió tonnát, 2023-ban pedig évente akár 3 millió olcsó, rosszabb minőségű gabona ömölhetne be a piacokra.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarország indítványozza, hogy az Európai Unió hosszabbítsa meg az ukrán gabonaimport-tilalmat szeptember 16-től. Abban az esetben, ha ez nem következik be, újra országos importkorlátozást vezethetnek be.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?