2023. szeptember 26. kedd Jusztina
Elárulta a terveket Nagy István: ez várhat a gazdákra Magyarországon

Elárulta a terveket Nagy István: ez várhat a gazdákra Magyarországon

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter Facebookon videóüzenetben tájékoztatott arról, hogy megérkezett Luxemburgba az Agrárminiszterek Tanácsülésére, ahol sok kérdést kell megvitatniuk. Elmondta, az öt határmenti tagállammal közösen igyekeznek rábírni az Európai Bizottságot, hogy uniós szinten találjon megoldást a kelet-európai gazdák problémájára. Nagy István kiemelte, az ülésen el akarják fogadtatni a Bizottsággal a bevezetett importtilalmi intézkedéseket, amelyeket az év végéig szeretnének fenntartani, emellett pénzügyi támogatásra is javaslatot fog tenni Magyarország.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hosszú napnak ígérkezik a mai, mert sok kérdést meg kell vitatniuk. Ezek közül kétségkivül kiemelkedik az agrárpiacok helyzete és az ukrán gabonaimport okozta piaci zavarok kezelése. Az öt határmenti tagállammal közösen igyekszünk rábírni az Európai Bizottságot, hogy uniós szinten találjon megoldást a kelet-európai gazdák problémájára. Ennek keretében el akarjuk fogadtatni a Bizottsággal a bevezetett importtilalmi intézkedéseinket, ezeket az év végéig szeretnénk fenntartani azért, hogy a gazdák betakaríthassák és betározhassák az új termést. Az eddig elszenvedett veszteségek kezelése érdekében pedig pénzügyi támogatásra is szükség van. Azért küzdünk, hogy a Bizottság ezúttal ne alkalmazzon kettős mércét és valamennyi határmenti tagállam gazdái, így a magyar gazdák is részesülhessenk támogatásban. Arra is javaslatot fogok tenni, hogy a Bizottság adjon tranzit támogatást az Ukrajnából szárazföldön a harmadik országokba irányuló termékek szállítási költségéhez. Ez segíteni abban, hogy az ukrán gabona tényleg oda jusson el, ahol szükség van rá, és ne okozzon piaci zavarokat a határmenti tagállamokban. Kemény küzdelemre és hosszú tárgyalásokra számítok - hangsúlyozta Nagy István a videóüzenetében. 

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?