Nagy a baj: súlyos hiány lehet kukoricából Magyarországon

Nagy a baj: súlyos hiány lehet kukoricából Magyarországon

agrarszektor.hu
A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége nem támogatja az importtilalmat, és tiltakozik ellene, szerintük átmeneti intézkedésekre lett volna szükség. Kiemelték, magyar búzából tényleg van elég, de kukoricából nem termett meg az a mennyiség, ami a hazai ellátásra szükséges lenne, így ha többet nem hozunk be, akkor 5-700 ezer tonnányi mennyiség hiányozni fog.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Véleményünk szerint nem volt jó ez a döntés, az álláspontunkat a minisztérium is ismeri, hiszen több egyeztetésen is részt vettünk, mielőtt ezt az intézkedést meghozták volna. A gabonafeldolgozó-kiskereskedők érdekképviselete soha nem támogatott semmiféle piackorlátozó intézkedés, így az exportkorlátozást sem, amiről meglátásuk szerint be is igazolódott, hogy leginkább csak negatív hozadéka lett. A fentiekhez hasonlóan az importtilalmat sem támogatják, tiltakoznak ellene.

- mondta az InfoRádióban Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Kiemelte, tény és való, hogy búzából elég lesz, de kukoricából nem termett meg az a mennyiség, ami a hazai ellátásra szükséges lenne. A gabonaszövetség által eddig feltárt hiányt mostanáig némileg kompenzálni lehetett ukrán importból, de ha többet nem hozunk be, akkor 5-700 ezer tonnányi mennyiség hiányozni fog. Vagy az lesz a következménye, hogy tovább kell csökkenteni a felhasználást. Miután a raktárak tele vannak, egyelőre nem fog kiütközni a probléma. Ha viszont az eddig megszokott 20-25 ezer tonnányi heti szállítások elmaradnak, július-augusztusban már gondok jelentkezhetnek a piacon. A gabonaszövetség meglátása szerint átmeneti intézkedésekre lett volna szükség, mert tanácstalanul állnak a határon olyan cégek, amelyek importtal foglalkoznak, takarmány- vagy egyéb felhasználók, mert nem tudják, hogyan, milyen veszteségekkel fognak kikeveredni a kialakult helyzetből. 

A kormány érvei között szerepel, hogy az EU-ban a már meg nem engedett ukrajnai termelési gyakorlat miatt az előállított termékek jóval olcsóbbak, de adott esetben veszélyesek, károsak is lehetnek. A gabonaszövetség nem vitatja azt, hogy vannak olyan hatóanyagok, amelyek az unióban már nem használhatók, és ez versenyképesség szempontjából problémás lehet a magyar vagy uniós termelők számára. Ebből adódóan elképzelhető, hogy Ukrajnában olcsóbban lehet előállítani, de az ukrán termelő nem is kap támogatást. Ugyanakkor a szakember szerint másik oldalon pedig a kereskedők és feldolgozók állnak, akik legális úton importáltak eddig az országba, tételesen vizsgálták őket, vagyis nem érkezhetett olyan áru, amely nem megfelelő minőségű.

Persze kivételek vannak, de még az agrárminiszter közleményében is az szerepelt, hogy a több héten át tartó munka során három esetben találtak mikotoxinnal szennyezett kukoricát a szakemberek, és ugyancsak három minta mutatott pozitív eredményt a GMO-vizsgálatot követően

- mutatott rá a főtitkár, aki szerint ilyen mennyiségre nem lehet azt mondani, hogy mérgezi az állatokat vagy a lakosságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 10:57