2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Súlyosabb a helyzet a magyar agráriumban, mint sokan hiszik

Súlyosabb a helyzet a magyar agráriumban, mint sokan hiszik

Elképesztően sok a toxinos kukorica Magyarországon, ráadásul mivel rengeteg termelő nem adta el a tavalyi csúcsáron a terményét, a szennyezett tételek bent ragadtak a raktárakban, és mivel jelenleg kereslet sincs a magyar árura, a következő hónapokban sem lehet majd eladni őket - mondta el Reng Zoltán, a Hungrana Zrt. vezérigazgatója a cég zártkörű szakmai sajtóreggelijén. Hozzátette, az egyik legnagyobb problémát most az jelenti, hogy nem kezdődött el időben az intézkedés hazánkban ezekkel a gabonákkal kapcsolatban, így most már csak egyetlen megoldás maradt, a valószínűleg több százezer tonna toxinos termény elégetése. A szakember szerint elképesztően nehéz év vár a magyar agrárium szinte minden szereplőjére, és idén már biztosan nem lesz pozitív fordulat, szinte a túlélésért kell majd küzdeni a termelőknek, és feldolgozóipari szereplőknek is.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Van elég kukorica most Magyarországon, mi a helyzet a toxinkérdéssel, mennyi ukrán gabona van most Magyarországon, jó döntés volt az ukrán import betiltása? Kérdések, amelyek most szinte mindenkit foglalkoztatnak a magyar agráriumban. Európa kukoricafelhasználásának 80 százaléka a takarmányiparban történik, 20 százaléka pedig egyéb ipari célra - például keményítő, etanol, izocukor - kerül, a tavalyi év után azonban a rendkívül alacsony termésátlagok miatt még több importra szorult a kontinens.

Súlyos gondok a magyar gabonafronton

Az az ukrán gabona, ami be tudott jönni az országba, megmentette a cég életét, a rendelkezésünkre álló hazai mennyiség ugyanis javarészt toxinos volt, így nem lehetett felhasználni. 2022 áprilisától indítottunk egy importprogramot Ukrajnából, amelyet októberig a magyar állam is támogatott, így rengeteg, Magyarország számára szükséges ukrán termény, főleg kukorica tudott bejutni az országba. Míg nem azzal találtuk szembe magunkat, hogy az októberi csúcsárakon sem akarták eladni a gabonát a termelők, amit az követett, hogy egyre kisebb lett az igény a gabonára, és egyre nehezebb volt eladni azt

 - tájékoztatott a szakember. Hozzátette, tavaly év végén elkezdtek leesni az árak mind Európában, mind Amerikában, és sok gazda raktárában ott maradt az áru, amit azóta sem sikerült értékesíteni. Az is biztos, hogy a következő 3-4 hónapban rengeteg gabona bent fog még ragadni a raktárakban, ugyanis nagyon alacsony a kereslet rá. Sokan úgy vélekednek, az árak az ukrán import miatt csökkentek le ennyire drasztikusan, valójában azonban a nemzetközi árakra ez egyáltalán nincs hatással, az árak ugyanis azért változtak meg, mert szinte az egész világon jó és elegendő kukorica- és búzatermést várnak idén. Reng Zoltán kihangsúlyozta, hogy ha nem lesz hiány kukoricából idén, akkor bizony az árak sem fognak emelkedni. Ugyanakkor nemcsak Európában, de az egész világon érezhető, hogy mindenből, így például kukoricából is kevesebb fogy, kevesebbet költenek ugyanis az emberek.

A szakember megemlítette többek között azt is, hogy a magyar és európai jogszabály egyelőre még nincs teljesen összehangolva az importtilalommal kapcsolatban. A határon már át sem engedik azt az árut, amelyre korábban történt szerződéskötés, mindennek pedig komoly nemzetközi perek lehetnek majd a következményei.

Nagyon nehéz év lesz ez a termelőknek és a cégnek is, és a második fél évben sem várható pozitív fordulat, talán majd jövőre. Fontos lenne tudatosítani azt is, hogy addig, amíg a magyar termelőket és agrár- élelmiszeripari szereplőket nem arra neveljük, hogy verseny van és versenyezni kell a termékekkel, addig a környező országok versenytársai elmennek mellettünk

 - közölte.

Mi a helyzet a kukorica ipari felhasználásával?

Reng Zoltán beszélt arról, hogy nem jobb a helyzet az ipari felhasználás frontján sem, az etanolgyártás komolyan vissza van fogva most Európában, ömlik ugyanis a dél-amerikai, pakisztáni import a kontinensre. Hatalmas eredményeket összességében most nem lehet felmutatni ezen a területen, ez egy átmeneti év, amit túl kell élni. 2023 januárjától például a Hungrana átmenetileg nem gyárt bioetanolt, mert csak veszteséggel tudták volna termelni. Mindezek mellett komoly nehézségeket okoz az ipari cégeknek az extraprofitadó, amit a környező országokban sehol sem kell fizetni, csak Magyarországon, ráadásul a napokban meghosszabbították ezt.

Toxin-kérdés?

Tavaly augusztusban a Magyar Bioüzemanyag Szövetség megkereste az Agrárminisztériumot azzal kapcsolatban, hogy óriási a toxinveszély Magyarországon. Erre akkor és azóta sem érkezett megoldás. A megmaradt toxinos tételeket már a bioetanol-gyártáshoz sem lehet felhasználni, csak egyetlen megoldás maradt, el kell égetni biomassza kazánokban a szennyezett gabonát, és kárpótlást adni a termelőknek érte. Azt viszont nem szabad megengedni, hogy a raktárakban lévő rossz minőségű árut bekeverjék a termelők az új, jó minőségű terménnyel

- tudatta Reng Zoltán. Hozzátette, az Agrárkamara a napokban gyűjtötte be az információkat a tagoktól, kíváncsian várja mindenki, hogy mi lesz a következő lépés, hiszen fogy az idő. A szakember közölte azt is, a példátlanul sok toxinos tétel a nagy szárazság miatt alakulhatott ki Magyarországon, és a raktárban a rengeteg felhalmozódott gabona csak tovább szennyeződik. Több esetben a Hungrana is mért olyat, hogy a korábban alacsony toxinnal rendelkező tételek idővel, a tárolás során rosszabb, magasabb toxin-tartamúak lettek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 25. 05:59