Már a toxinos kukoricától sem kell megszabadulni: erre lehet használni
Az elmúlt időszakban az intenzívebben terjedő gombakórokozók miatt minőségi problémákkal is számolni kell a kukoricatermesztésben.
Az elmúlt időszakban az intenzívebben terjedő gombakórokozók miatt minőségi problémákkal is számolni kell a kukoricatermesztésben.
Az elmúlt években több kirakós is a helyére került, ami nyugtalanító jövőképet vetít előre.
Az idei év tapasztalatai után jövőre várhatóan tovább fog csökkenni a kukorica vetésterülete Magyarországon.
A California Department of Fish and Wildlife szakemberei idén márciusban Monterey megyében figyeltek fel először a különös jelenségre.
A vízhiány várhatóan a következő években is velünk marad, érdemes felkészülni a védekezésre.
Ezek a károsítók elleni védekezésre kell most fokozottan odafigyelniük a magyar termelőnek.
Direkt korai kukoricát kell vetni, hogy hamar bekerüljön a magtárba, és elkerüljük a toxinképződést.
Kiemelten fontos feladat most a búza és a kukorica toxinfertőzésének megelőzése.
Új, mezőgazdasági termények vizsgálatával foglalkozó mintavételi laboratórium létesült Fóton.
Jelentős a pályázati kedv, de így sem lesz kimagasló gazdasági fejlődés a bérszárítók piacán.
A jelenlegi helyzetben, amikor a költségek magasak, az árak pedig hullámzóak, a józan, megfontolt gazdálkodás válik kulcsfontosságúvá.
Washington betiltja a kórokozók funkciójavításával járó biológiai kutatások finanszírozását.
A rendezvény nagy érdeklődés mellett zajlott, és számos hasznos előadást kínált a mezőgazdasági szakemberek számára.
2024-ben jelentősen megnőtt a mikotoxinok jelenléte az állati takarmányokban az előző évhez képest.
Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését nemzetközi szinten is.
A cirokban rengeteg potenciál lehet, hiszen a felhasználása már most is megoldott és a termőterület folyamatosan növekszik.
A legfrissebb kutatás szerint a magyar lakosságra nem jelent egészségügyi kockázatot az aflatoxin.
A meddőség és a penészgomba-toxinok közötti kapcsolatot vizsgálják a Semmelweis és a MATE kutatói.
Megjelent az Agro Napló decemberi száma.
Bizonyos fekete konyhai műanyagedényekből kioldódó égésgátló anyagok veszélyesek lehetnek.

Változtatni kellene azon, hogy az itthon megtermelt biotermékek jelentős részét még mindig a külföldön értékesítjük.
Az élelmiszerek eltarthatóságát a csomagoláson feltüntetett dátumok jelzik, ám ezek kizárólag a bontatlan, sértetlen csomagolásra vonatkoznak.
Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
Csak Magyarországon 8-9 millió csokimikulás talál gazdára, miközben az alapanyagot jelentő kakaóbab termelése egyre nagyobb kihívásokkal küzd.
Átalakítja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolási folyamatait az új uniós szabályozás (PPWR), amely 2026 augusztusától lép életbe.
A 2025-ös GOSZ-VSZT-NAK Kukorica Posztregisztrációs kísérletekben újra élen a KWS OLTENIO! A köztermesztés számára legfontosabb éréscsoportban (korai csoport - FAO 300-399) idén ezüstéremmel gyarapodott az éremtáblázat!
A 2025-ös nyár egy olyan vihart és jégesőt hozott hazánk északkeleti szegletében, ami sok gazda életében fordulatot jelentett.