Ezzel a veszélyes anyaggal együtt kell élnünk: itt van Magyarországon is

Ezzel a veszélyes anyaggal együtt kell élnünk: itt van Magyarországon is

Sötét képet vetítenek előre azok az új kutatások, amelyek szerint a mikotoxinok számos állat- és humán-egészségügyi probléma kialakulásában szerepet játszhatnak. Bár a kirakós darabjai még nem kerültek teljesen a helyükre, az már most egyre biztosabbnak tűnik, hogy ezzel a problémával a jövőben még sok dolgunk lesz – hangzott el A mikotoxinok megjelenése a magyarországi dámszarvasok táplálékláncában címmel rendezett szakmai konferencián Gödöllőn.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A mikotoxinok esetében az elmúlt években egy olyan interdiszciplináris problémakör rajzolódott ki, amely az állategészségügyön túl a reprodukciós biológiát, az élelmiszer-biztonságot, sőt a humán-egészségügyet is komolyan érinti. Ennek a rendkívül összetett kérdésnek fontos pontja a globális felmelegedés is, melynek eredményeként Európa átlaghőmérséklete 2,5 °C-kal, a Kárpát-medence térségének átlaghőmérséklete pedig már 3 °C-kal haladja meg az iparosodás előtti átlagot – mutatott rá a konferencián Ferencziné Szőke Zsuzsanna, a MATE Genetika és Biotechnológiai Intézet tudományos főmunkatársa. Mint a szakértő hangsúlyozta, ez jelen esetben azért jelent problémát, mert a melegedő klíma igazoltan kedvező feltételeket teremt a mikotoxinok, azaz a penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek termelődéséhez.

Mikotoxinok, a klímaváltozás nem várt kísérői

A súlyos aszályokkal járó hőmérsékleti rekordok ráadásul már odáig vezettek, hogy míg 2021-ben a takarmányok és az élelmiszer-alapanyagok analízise alapján a mikotoxinokat még alacsony rizikófaktorú veszélyforrásként jelölték meg Európa néhány országára, addig 2023-ra – azaz mindössze két év alatt – ez a faktor már közepes szintre emelkedett, sőt a potenciálisan érintett országok köre is jócskán kiterjedt, észak felé egészen a skandináv országokig. 

Szintén beszédes, hogy egy Közép-Európára vonatkozó 2024-es elemzésben a vizsgált kukorica-tételek 100 százaléka, kalászos gabonák esetében pedig a tételek 99,5 százaléka tartalmazott mikotoxint, bár az is igaz, hogy nem határérték felett. Érdekes viszont abba is belegondolni, hogy ebben a vizsgálatban a kukorica esetében hat, a kalászosoknál pedig tizenhárom mikotoxin jelenlétét vizsgálták, miközben típusaik száma a becslések szerint akár ezer is lehet. Fentiek alapján tehát nagyon úgy fest, hogy a jövőben együtt kell élnünk a mikotoxinokkal – hangsúlyozta előadásában Ferencziné Szőke Zsuzsanna.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre több a torz agancs 

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért éppen a dámszarvasok kapcsán tartottak konferenciát Gödöllőn? Ennek előzménye az, hogy a magyar vadászok az 1990-es években Tolna és Somogy vármegyében tapasztalták először, hogy egyes dámok agancsa furcsa módon deformált, az agancstőnél pedig gennyes váladék szivárog. Amint azt az Agrárszektor is megírta, a jelenség okozta abnormális agancsok eleinte kuriózumot jelentettek a torz trófeákat kedvelő vadászok számára, a különös kór pontos okai viszont sokáig rejtve maradtak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amint azt Sükösd Farkas, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakértője a gödöllői konferencián kiemelte, a vizsgálatok során nem sikerült domináns kórokozót kimutatni, így azt már biztosan lehet tudni, hogy az agancstőrothadást nem vírus, baktérium vagy gomba okozza. Kiderült azonban az, hogy a trófeaépítési és szaporodásbiológiai problémák hátterében sokkal inkább több mikotoxin együttes hatására bekövetkező immunszupresszió állhat, amely a csont-hám kapcsolat megbomlását, máj- és vesekárosodást, heregyulladást és hormonális zavarokat is okoz az érintett állatoknál.

Nincs egyedül a kukorica a vádlottak padján

De vajon hogyan kerülnek ezek a méreganyagok az állatok szervezetébe? Amint azt Szemethy László, a Pécsi Tudományegyetem kutatója előadásában elmondta, a mikotoxinok fő forrásaként legtöbbször a kukoricát, valamint a penészes, romlott, leselejtezett és az ellenőrizetlen takarmányt szokták megjelölni, ami a vadak által elfogyasztva komoly veszélyforrás lehet. Ezt igazolja egy korábbi terepi vizsgálatuk is, ahol egy vadetető szórón olyan takarmányt is találtak, amelyben 400 ppb feletti zearalenon-szintet mutattak ki, miközben az erre vonatkozó határérték 300 ppb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint Szemethy László elmondta, az egyik mintavétel során például 72 minta közül az aflatoxin-B1 37 mintában, a zearalenon 43-ban, a DON-toxin 39-ben, a fumonizin pedig 11-ben volt jelen. Ez pedig egyértelműen mutatja, hogy az élőhelyfejlesztést, a vadgazdálkodást és a vadtakarmányozást ezek figyelembe vételével kell tervezni és végezni, máskülönben további problémák merülhetnek fel a vadállományban.

A mikrobiom eshet el először

Posta Katalin, a MATE Genetika és Biotechnológia Intézet igazgatója előadásában arról beszélt, hogy napjainkban egyre több szó esik arról, hogy egyes betegségek összefüggésben állhatnak a bélmikrobiom egészséges egyensúlyának megbomlásával, így felmerült, hogy a dámok agancstőrothadása esetében is innen kellene kiindulni. Ez egyébként a kérődző állatok esetében azért is érdekes, mert a cellulóz alapú táplálék csak mikrobiális úton bontható le, így ha ebben a rendszerben valami változás történne, az jelentősen befolyásolná a növényevők tápanyag-hasznosítását és energiaellátását. 

A kapcsolat bizonyítása érdekében Posta Katalin és kollégái nőivarú dámok esetében vizsgálták meg azt, hogy vajon milyen hatással lehet a mikotoxinok (és a glifozát maradványok) jelenléte az egészséges állatok bélmikrobiomjára. Az eredmények azt mutatták, hogy az állatok bélrendszerébe normál táplálékuk útján többféle mikotoxin is bejutott, és azt is sikerült megállapítani, hogy ezek hatására a bélben lévő mikróbák mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya is megváltozott. Az összefüggés azonban nem egyszerűen annyi, hogy minél több mikotoxin van jelen az állatok bélrendszerében, annál jobban csökken a bélmikrobiom aktivitása; a különféle mikotoxinok ugyanis felerősíthetik, de ki is olthatják egymás hatását – mutatott rá az intézet igazgatója. Bármelyik következik is be, a felboruló mikrobiom-egyensúly az első tünetek egyike lehet, a súlyosabb kórképek valószínűleg ezt követően jelenthetnek meg a dámoknál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

EZT OLVASTAD MÁR?