Rekord mennyiségű kukorica teremhet idén: itt a friss előrejelzés

Rekord mennyiségű kukorica teremhet idén: itt a friss előrejelzés

Szászi Zoltán
A Nemzetközi Gabonatanács legfrissebb számai szerint idén rekord mennyiségű kukorica fog teremni a világon. Itthon 830 ezer hektáron terem idén a kukorica, de az árak nagyon alacsonyak, még ha a termés jónak is ígérkezik.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A világ kukoricatermelése a 2023/2024. évi szezonban rekordot érhet el a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) jelentése szerint. A kormányközi szervezet nemrég 4 millió tonnával felfele korrigálta a múlt hónaphoz képest világ prognosztizált összetermlését, így a becslések szerint idén 1,234 milliárd tonna kukorica fog teremni. Ez a szám 71 millió tonnával (6,1%) magasabb, mint egy évvel ez előtt, az AgWeb portál jelentése alapján. A szervezet ezen kívül egymillió tonnával kevesebb globális kukoricakészletet jelentett, mint múlt hónapban, bár ez így is 11 millió tonnával több, mint tavaly. A kukoricafelhasználás globálisan 1,218 milliárd tonnára várható. Argentína és az Egyesült Államok exportja növekedett, így a globális kereskedelem 198 millió tonnára bővülhet idén.

A Nemzetközi Gabonatanács egyébként a globális búzatermelésben 15 millió tonnával (1,9%) kevesebb termelést prognosztizál a 2023/2024. évi szezonra. A globális készletek azonban várhatóan alacsonyabbak lesznek, mint azt korábban gondolták, 15 millió tonnával (5,4%). A szója termelése bár kisebb arányban, mint korábban gondolták, mégis nőni fog globálisan idén, 18 millió tonnával (4,8%). A szója globális készletei is nyolcmillió tonnával (14%) magasabbak lesznek, mint tavaly. Az Európai Gabona- és Takarmánykereskedelmi Szövetsége (COCERAL) legutóbbi, decemberi jelentésében az európai gabonatermelést a 2023/2024 évi szezonra összesen 281,7 millió tonnára becsülte a 27 uniós országra és az Egyesült Királyságra vetítve. Európa kukoricatermelése a 2023-as 61,6 millió tonnáról 57,1 millió tonnára fog csökkenni 2024-ben. A búza (durum kivételével) 134,2 millió tonnára várható, ami 5,3 millió tonnával kevesebb, mint tavaly.

A szervezet jelentése szerint Magyarországon idén 6,4 millió tonna kukoricára lehet számítani, ami több, mint tavaly. A KSH összesítése alapján az országban 2023-ban összesen 6,27 millió tonna kukorica termett. A kukorica ára azonban jóval alacsonyabb, mint tavaly. Az AKI legfrissebb, február 20-adikai gabonapiaci jelentése szerint idén 830 ezer hektáron termelnek kukoricát. A takarmánykukorica ára február második felében 59,7 ezer forint/tonna volt, ami 37 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?