Itt vannak a mellbevágó számok: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

Itt vannak a mellbevágó számok: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 53 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 62,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december első hetében. A takarmánybúzát 2022 azonos időszakához képest 51 százalékkal alacsonyabb, 57 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 53 százalékkal kevesebbért, tonnánként 56,3 ezer forintért adták december első hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Búza

Az USA agrárminisztériuma (USDA) decemberi előrevetítésében felfelé módosította a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést, a 783 millió tonnás kibocsátás az egy évvel korábbi rekordtól 6,6 millió tonnával maradhat el - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A novemberi várakozásokhoz képest Kanadában és Ausztráliában is nagyobb termést jeleznek. Kanadában csaknem 32 millió tonna (-7 százalék az előző évi szezonhoz képest), Ausztráliában pedig 25,5 millió tonna (-37 százalék) lehet a kibocsátás. A globális felhasználás a 2022/2023. évi szezonhoz viszonyítva enyhén, 795 millió tonnára emelkedhet a 2023/2024. gazdasági évben. Annak ellenére, hogy ebben a hónapban felfelé módosították az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Ukrajnából származó exportot, az előrejelzések szerint a globális kereskedelem továbbra is elmarad a tavalyi rekordtól, és mindegyik exportőrnél az előző évinél alacsonyabb kivitel várható. Így az előző szezonhoz képest 2 százalékkal kevesebb, 211 millió tonna búza fordulhat meg a világpiacon a 2023/2024. évi szezonban. Mindezek eredményeként a világ búzakészletei 258 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére, így folytatódik az évek óta tartó csökkenő tendencia.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 62,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 53 százalékkal maradt el. A takarmánybúza 57 ezer forint/tonna termelői áron (-51 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza 2024. márciusi jegyzése 222-236 dollár/tonna tartományban hullámzott december 4. és 15. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény 2024. márciusi jegyzése 223-232 euró/tonna között mozgott.

Kukorica

Az USDA novemberi projekciójában az előző hónaphoz képest enyhén megemelte a globális kukoricatermelésre vonatkozó várakozásait, a nagyobb termés Ukrajnában, Oroszországban, az Európai Unióban és Egyiptomban bőven ellensúlyozza a mexikói és kanadai csökkentést. Így 2023/2024. gazdasági évi kibocsátás 1222 millió tonna lehet, ami az előző szezonét csaknem 6 százalékkal haladná meg. A felhasználás 1207 millió tonnára tehető, ami az egy évvel korábbit 3 százalékkal múlja felül. A globális kereskedelem 199 millió tonnára bővülhet, elsősorban az Ukrajnából és az Egyesült Államokból érkező export növekedése miatt. A 2023/2024. évi szezon végére 315 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban, ami az előző gazdasági év zárókészleténél 5 százalékkal magasabb.

Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 56,3 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica december első hetében, ami az egy évvel korábbit 53 százalékkal múlta alul. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica 2024. márciusi jegyzése változatlanul 61 ezer forint/tonna volt december 4. és 15. között, miközben a 2024. májusi és a júliusi egyaránt ezer forinttal 63 ezer és 65 ezer forint/tonnára nőtt. A chicagói árutőzsdén 180-184 dollár/tonna tartományban mozgott a kukorica 2024. márciusi jegyzése a megfigyelt időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény 2024. márciusi tőzsdei elszámolóára 198-203 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?