Meglepő számok érkeztek: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

Meglepő számok érkeztek: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. A takarmánybúzát 2023 azonos időszakához képest 34 százalékkal alacsonyabb, 59,3 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 24 százalékkal kevesebbért, tonnánként 61,3 ezer forintért adták április harmadik hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Búza

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között - írja legfrissebb jelentésében az AKI. A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (-6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (-34 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza májusi jegyzése 197-222 dollár/tonna tartományban ingadozott április 15. és 26. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény májusi jegyzése 203-216 euró/tonna között mozgott.

Kukorica

A Tallage tájékoztatása szerint az USA-ban megtermelt kukorica azonnali kiviteli ára 2 dollárral 193, a júliusi 3 dollárral 196 dollár/tonnára (FOB Gulf) mérséklődött március 8. és április 5. között. A termény szeptemberi kiviteli ára 200 dollár/tonna volt. Argentínában a májusi szállítású terménnyel 188 dollár/tonnáért (–2 dollár) kereskedtek. Ukrajnában 180 dollár/tonna (+15 dollár) volt a termény azonnali kikötői ára (FOB) ugyanekkor. Bulgáriában és Romániában a kukorica spot piaci ára 5 dollárral 188 dollár/tonnára (FOB) csökkent a jelzett időszakban. Franciaországban (FOB Bordeaux) a termény ára az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 211 dollár/tonnáért (+21 dollár), a májusi 212 dollár/tonnáért (+20 dollár), a júliusi 214 dollár/tonnáért, a szeptemberi pedig 216 dollár/tonnáért volt elérhető április 5-én.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 61,3 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica április harmadik hetében, ami az egy évvel korábbitól 24 százalékkal maradt el. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 2000 forinttal 64 ezer, a júliusi 750 forinttal 66 ezer, a novemberi 3500 forinttal 66 ezer forint/tonnára emelkedett április 15. és 26. között. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén 168-174 dollár/tonna tartományban alakult a kukorica májusi jegyzése. A párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 196-211 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?