A Magyar Gabonaszövetség ellenzi és nem támogatja az ukrán import tilalmát

A Magyar Gabonaszövetség ellenzi és nem támogatja az ukrán import tilalmát

agrarszektor.hu
A Magyar Gabonaszövetség, mint a gabona és olajos mag kereskedők és feldolgozók érdekképviselete nem támogatja és nem ért egyet semmilyen piackorlátozó intézkedéssel. Már az exportkorlátozásról is beigazolódott, hogy abszolút negatív hatással volt a piacra és semmilyen pozitív hozadéka nem volt. Az Ukrajnából érkező gabona és olajos mag importtilalmával sem értünk egyet, főleg egy olyan szezonban amikor például a kukorica import kitettségünk igen nagy. Ez az intézkedés komoly nehézségeket fog okozni a magyarországi takarmánygyártók, és ipari feldolgozók számára, aminek hatása lesz az állattartókra és fogyasztókra is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A búzából idén sem lesz hiány, de az itthon megtermett takarmánykukorica nem fedezi a hazai szükségletet és a kukoricatermés egy jelentős része alkalmatlan a humán és takarmánycélú feldolgozásra - tájékoztatta közleményben az Agrárszektort a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége. A tavalyi, 2,8 millió tonnás kukoricatermés mellett, legalább 1,9 millió tonna kukorica importjára van szükségünk a betakarításig. Október 1-től április közepéig, Ukrajnából, 1,2 millió tonna kukorica érkezett hazánkba, így a kieső 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszereznünk.

Az ukrán import tiltásával elveszítjük a hozzánk legközelebb eső és ezért a számunkra leggazdaságosabban elérhető alapanyagforrást. Az ukrán áru kizárásával piaci zavar keletkezik, aminek a kárvallottjai végsősoron a magyar fogyasztók lesznek. Véleményünk szerint a piaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozás helyett a piacra kell bízni az árualapok mozgásának szabályozását

- olvasható a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03