A Magyar Gabonaszövetség ellenzi és nem támogatja az ukrán import tilalmát

A Magyar Gabonaszövetség ellenzi és nem támogatja az ukrán import tilalmát

agrarszektor.hu
A Magyar Gabonaszövetség, mint a gabona és olajos mag kereskedők és feldolgozók érdekképviselete nem támogatja és nem ért egyet semmilyen piackorlátozó intézkedéssel. Már az exportkorlátozásról is beigazolódott, hogy abszolút negatív hatással volt a piacra és semmilyen pozitív hozadéka nem volt. Az Ukrajnából érkező gabona és olajos mag importtilalmával sem értünk egyet, főleg egy olyan szezonban amikor például a kukorica import kitettségünk igen nagy. Ez az intézkedés komoly nehézségeket fog okozni a magyarországi takarmánygyártók, és ipari feldolgozók számára, aminek hatása lesz az állattartókra és fogyasztókra is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A búzából idén sem lesz hiány, de az itthon megtermett takarmánykukorica nem fedezi a hazai szükségletet és a kukoricatermés egy jelentős része alkalmatlan a humán és takarmánycélú feldolgozásra - tájékoztatta közleményben az Agrárszektort a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége. A tavalyi, 2,8 millió tonnás kukoricatermés mellett, legalább 1,9 millió tonna kukorica importjára van szükségünk a betakarításig. Október 1-től április közepéig, Ukrajnából, 1,2 millió tonna kukorica érkezett hazánkba, így a kieső 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszereznünk.

Az ukrán import tiltásával elveszítjük a hozzánk legközelebb eső és ezért a számunkra leggazdaságosabban elérhető alapanyagforrást. Az ukrán áru kizárásával piaci zavar keletkezik, aminek a kárvallottjai végsősoron a magyar fogyasztók lesznek. Véleményünk szerint a piaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozás helyett a piacra kell bízni az árualapok mozgásának szabályozását

- olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31