Elindult az ellenőrzés: bármikor lecsaphat a NAV az ukrán gabonaszállítmányokra

Elindult az ellenőrzés: bármikor lecsaphat a NAV az ukrán gabonaszállítmányokra

MTI
2023. április 14-e óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozottan ellenőrzi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy országos adószakmai ellenőrzési akciósorozattal is vizsgálja a teljes gabonafeldolgozó- és kereskedő szektor Ukrajnából és más forrásból történő beszerzéseit.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A NAV közleményében felidézte, hogy egy kormányrendelet alapján egyes Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek csak tranzitszállítmányként haladhatnak át Magyarországon, ezért a hatóság Magyarország európai uniós külső vámhatárain és az ország egész területén ellenőrzi az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A folyamatos vámfelügyelet célja, hogy ezek a termékek a magyar piacon ne kerülhessenek forgalomba - tájékoztattak.

Az adóhatóság azt is jelezte, hogy az Ukrajnából az EU más tagállamain - elsősorban Szlovákián és Románián - keresztül érkező szállítmányokat mélységi ellenőrzéssel követik nyomon. A tranzitszállítmányok Magyarországról történő kilépését a NAV elektronikus eszközökkel és pénzügyőrök bevonásával is ellenőrzi az illegális lerakások megakadályozására.

A NAV országos adószakmai ellenőrzési akciósorozattal is vizsgálja a teljes gabonafeldolgozó- és kereskedő szektor Ukrajnából és más forrásból történő beszerzéseit. Az ellenőrzéseket az adóhatóság a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) közösen végzi - olvasható a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?