Döntés született az ukrán gabonaimportról: nagy csavar jöhet Magyarországon

Döntés született az ukrán gabonaimportról: nagy csavar jöhet Magyarországon

agrarszektor.hu
A hétvégén berobbant a hír, miszerint hazánk átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajos magvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását. Nagy István agrárminiszter kifejtette, a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. Egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint nehéz, sőt, lehetetlen megmondani, mi, hogyan fog alakulni, hiszen a tilalom rengeteg kérdést vet fel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Agrárszektor is beszámolt arról, hogy az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelmi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajos magvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez a korlátozás csak átmeneti, 2023. június 30-ig fog tartani. Nagy István hangsúlyozta, hogy ez az időszak elegendő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyes a kép

Sokakban merülhetett fel a kérdés a hírek hallatán, hogy vajon így lesz-e elegendő gabona itthon, vagy sem? Az általunk megkérdezett szakértő szerint ketté kell választani bizonyos dolgokat: búzából és napraforgóból biztosan lesz elegendő mennyiség. Az utóbbi hetekben, hónapokban jelentősen lecsökkent a búzának az importja, valamint hasonló volt megfigyelhető az olajos magvak esetében is. A kukoricánál azonban már más a helyzet:

2,8 millió tonna termett itthon, így egyértelmű, hogy az importra szükség van. Októbertől egészen mostanáig, április közepéig mintegy 1,2 millió tonna kukoricát hoztak be Magyarországra. Azonban, ha nem tudunk többet importálni, akkor ez a mennyiség nem lesz elegendő. A hazai kukoricának egy része nem feldolgozható, és ezt mindenképpen pótolni kell.

Azt pedig nehéz megmondani, hogy az így kieső mennyiségéket pontosan hogyan és mely országokból lehet majd pótolni. Vélhetőleg a környező országokból fogják, magasabb áron. Az viszont biztos, hogy szükség van a pótlásra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kukoricából szükség van az importra.  

Ha megnézzük az elmúlt heteket, megfigyelhető volt, hogy csökkent a bejövő mennyiség a kukorica esetében. Mint megtudtuk, 1,9 millió tonnára minimum szükségünk van belőle, ebből már 1,2 millió bejött, 700 ezerre pedig még szükség van. Egyelőre viszont nem tudni, mit hoz majd a jövő.

Túl sok a kérdőjel

A lapunknak nyilatkozó szakértő elmondta, hogy a mostani egy nagyon speciális szezon, amit nem lett volna szabad egyben kezelni:

Külön kellene választani azokat a gabonákat, amik az ellátásban nem okoznak gondot, és külön kellene foglalkozni például a kukoricával. A tilalommal kapcsolatos rendelet hamarosan megjelenik ugyan, de nincsen egyelőre semmilyen átmeneti intézkedés sem. Nem tudni, nem látni, hogy mi lesz azokkal a tételekkel, amik holnap délben érkeznek. Azt sem, hogy mi lesz azokkal, amik már ki vannak fizetve. Úgy gondolom, hogy most a takarmánygyártók, a feldolgozók és az állattartók is nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?