Egyre több gabona áramlik ki Ukrajnából: itt megy át a termény java

Egyre több gabona áramlik ki Ukrajnából: itt megy át a termény java

agrarszektor.hu
Az ukrán mezőgazdasági export 16%-kal, 4,3 millió tonnára nőtt augusztusban júliushoz képest, a logisztikai nehézségek és az Ukrajna fő exportútvonalai elleni orosz támadások ellenére - közölte az UCAB mezőgazdasági üzleti szövetség. A szövetség szerint az augusztusi mennyiség az alábbiak szerint alakult: 2,3 millió tonna gabona (búza és a napraforgóolaj dominált), 755 400 tonna olajos mag, 548 900 tonna növényi olaj.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A mezőgazdasági minisztérium a múlt héten közölte, hogy a 2023/24-es július-júniusi szezonban Ukrajna eddigi gabonaexportja szeptember 1-jéig 4,5 millió tonnára emelkedett a 2022. augusztus 31-i 3,9 millió tonnáról. A dunai folyami kikötők maradtak a leghatékonyabb (export)útvonalak, augusztusban a kivitel 64%-a a folyón keresztül történt. Moszkva július 17-én kilépett az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásból, mondván, hogy nem teljesítették az orosz gabona- és műtrágyaexportra vonatkozó szankciók enyhítésére vonatkozó követeléseket. Moszkva arra is "panaszkodott", hogy nem jutott el elég gabona a szegény országokba - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58