
Nincs mese, változtatni kell a gazdáknak: ez a növény lehet a mentőöv
Az elmúlt évek tapasztalatai világosan mutatják, hogy a klímaváltozás gyökeresen alakítja át a magyar mezőgazdaság mindennapjait.
A szarvasgomba Európa egyik legegzotikusabb étke kilója több százezer forintot is érhet. A szarvasgombák Magyarországon is igen elterjedtek.
A szarvasgomba magyarországi helyzete
Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően. Hazánkban a szarvasgomba elterjedt, ugyanakkor a termésátlag időjárásfüggő, évről évre jelentősen változhat. A nyári szarvasgomba mennyisége évente átlagosan körülbelül 4-6 tonna. 2021-ben az Európai Bizottság augusztus 19-én kihirdetett rendeletével a Jászsági nyári szarvasgomba elnevezést uniós oltalomban részesítette.
A szarvasgomba jellemzői és jótékony hatása
Feljegyzések szerint a szarvasgomba már időszámításunk előtti időkben is ismert kurens termék növény volt. Ma a világon mintegy ezer földalatti gombát tartanak számon, az ehető szarvasgombák száma azonban tízes nagyságrend körüli. A szarvasgombák a gyökérhez kapcsolódnak, leggyakrabban a tölgy, a mogyoró, a hársak és a feketefenyő gyökerén élnek. Élőhelyét tekintve a valódi szarvasgombák legjobban azokban az idős tölgyesekben és bükkösökben érzik magukat, amelyekben a fák egymástól nyolc-tíz méterre állnak, nincs lágyszárú aljnövényzet, a talaj humuszban és mészben gazdag, laza, homokos vagy köves szerkezetű. Más föld alatt élő gombát tulajdonképpen bármelyik erdőben találhatunk: például a homoki szarvasgomba már sovány talajú, homoki akácosokból is előkerült.
A szarvasgomba, mint a legtöbb gombaféle csekély kalóriatartalommal rendelkezik. 100 grammjában 48-74 kalória van. Magas a B-, D- és K-vitamintartalma van, ami azonban egészségügyi szempontból a kis elfogyasztott mennyiség miatt még a viszonylag sok szarvasgombát evőknél is jelentéktelen. Régóta számít egyébként afrodiziákumnak, vágyfokozó hatása emberek esetében azonban nem bizonyított.
Az elmúlt évek tapasztalatai világosan mutatják, hogy a klímaváltozás gyökeresen alakítja át a magyar mezőgazdaság mindennapjait.
A rizs a világ egyik legfontosabb alapélelmiszere, sok érdekesség van vele kapcsolatban, kezdve a termesztésétől, a feldolgozási lehetőségekig.
A mesterséges hús egy olyan élelmiszeripari termék, amelyet állati sejtekből állítanak elő laboratóriumi körülmények között.
A 2025-ös nyár rendkívül aszályos időjárása komoly hatással van az ország agráriumára.
A szakember szerint a szója a szemünk láttára írja át a hazai növénytermesztési szokásokat.
Kukorica vagy kalászos után vetett kalászosokban a Fuzárium fajok szaporító képletei a talajban felszaporodhatnak, elsősorban a talajban található növényi maradványokon telelnek át.
A KUHN Optimer rövidtárcsa nagy munkaszélességgel, stabil mélységtartással és alacsony vonóerőigénnyel kínál hatékony, gazdaságos tarlóhántást.