Megdöbbentő, mi derült ki ezekről az élelmiszerekről: nem árt résen lenni

Megdöbbentő, mi derült ki ezekről az élelmiszerekről: nem árt résen lenni

agrarszektor.hu
Bár a magyarok világviszonylatban kevés halat fogyasztanak, a karácsonyi időszakban megnő a halételek iránti kereslet. Szakértők figyelmeztetnek: egyes halfajták jelentős higanyszennyezettséget tartalmazhatnak, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent - írta meg a Pénzcentrum.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Magyarországon az évi átlagos halfogyasztás mindössze 6 kilogramm fejenként, szemben a 21 kilogrammos világátlaggal. Ennek ellenére a hal itthon is népszerű, különösen az ünnepi időszakban. A szakértők azonban óvatosságra intenek: a szennyezett hal fogyasztása a higanykitettség elsődleges forrása lehet, ami idegrendszeri és vesekárosodást, valamint fejlődési rendellenességeket okozhat. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) részletes elemzést készített a különböző halfajták higanytartalmáról. A szennyezettség forrása elsősorban az ipari tevékenység: a széntüzelésű erőművek és gyárak által kibocsátott higany szennyezi a vizeket, majd a táplálékláncban felfelé haladva koncentrálódik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértők négy kategóriába sorolták a tengeri élőlényeket higanytartalmuk alapján. Az első csoportba tartoznak az elhanyagolható higanytartalmú fajok, mint a kagylók és garnélarák. A második kategória halaiból (tőkehal, sügér, tonhalkonzerv) havonta legfeljebb hat adag fogyasztása ajánlott. A harmadik csoportba sorolt fajtáknál (sárgaúszójú tonhal, fehér tonhal) már csak havi három alkalom javasolt. A konzerveknél is érdemes körültekintően választani. A kisebb halakból készült termékek, mint a "chunk light" tonhalkonzervek vagy a lazackonzervek biztonságosabbak, mivel ezekben alacsonyabb a higanytartalom. A konzerválási folyamat során ráadásul a higanyban gazdag részeket gyakran eltávolítják.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

ARASZ Gazdálkodási Napló és Farm menedzsment! (x)

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt a Gazdálkodási napló és az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben a gazdálkodások adminisztrációs terheinek csökkentésében.

EZT OLVASTAD MÁR?