Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!
Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!
Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén!
Magyarországon az évi átlagos halfogyasztás mindössze 6 kilogramm fejenként, szemben a 21 kilogrammos világátlaggal. Ennek ellenére a hal itthon is népszerű, különösen az ünnepi időszakban. A szakértők azonban óvatosságra intenek: a szennyezett hal fogyasztása a higanykitettség elsődleges forrása lehet, ami idegrendszeri és vesekárosodást, valamint fejlődési rendellenességeket okozhat. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) részletes elemzést készített a különböző halfajták higanytartalmáról. A szennyezettség forrása elsősorban az ipari tevékenység: a széntüzelésű erőművek és gyárak által kibocsátott higany szennyezi a vizeket, majd a táplálékláncban felfelé haladva koncentrálódik.
A vizsgálatok szerint a legnagyobb higanytartalommal a nagyméretű ragadozó halak rendelkeznek. A homoki cseréphalban mérték a legmagasabb értéket (1,12 milliomod rész), de jelentős a koncentráció a kardhalban (1), a cápában (0,98), a nagyszemű tonhalban (0,69) és a marlinban (0,49) is. Ezek a fajták különösen veszélyesek, fogyasztásukat teljesen kerülni ajánlott.
A szakértők négy kategóriába sorolták a tengeri élőlényeket higanytartalmuk alapján. Az első csoportba tartoznak az elhanyagolható higanytartalmú fajok, mint a kagylók és garnélarák. A második kategória halaiból (tőkehal, sügér, tonhalkonzerv) havonta legfeljebb hat adag fogyasztása ajánlott. A harmadik csoportba sorolt fajtáknál (sárgaúszójú tonhal, fehér tonhal) már csak havi három alkalom javasolt. A konzerveknél is érdemes körültekintően választani. A kisebb halakból készült termékek, mint a "chunk light" tonhalkonzervek vagy a lazackonzervek biztonságosabbak, mivel ezekben alacsonyabb a higanytartalom. A konzerválási folyamat során ráadásul a higanyban gazdag részeket gyakran eltávolítják.
A legbiztonságosabb megoldást a hazai halgazdaságokból származó termékek jelentik. Ezek ellenőrzött körülmények között nevelkednek, így mérgező anyagtartalmuk minimális. Szakértők szerint érdemes halpiacokon és halboltokban vásárolni, ha jó minőségű, friss halat szeretnénk az ünnepi asztalra.













