Beragadt az ukrán gabona Közép-Kelet Európában: ezt tervezi a magyar kormány

Beragadt az ukrán gabona Közép-Kelet Európában: ezt tervezi a magyar kormány

agrarszektor.hu
Uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza hazánk, hogy a Közép-Kelet Európában ragadt és jelentős piaci nehézségeket okozó ukrán gabona eljusson a korábbi hagyományos piacokra. Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A tárcavezető arról tájékoztatta partnerét, hogy szerdán az Európai Bizottság képviselőivel egyeztetett a hazánk által ideiglenesen bevezetett ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmáról - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ezekből a tételekből Brüsszel négyet: a búzát, a kukoricát, a napraforgómagot és a repcemagot az unió kereskedelmi liberalizációs kedvezmény záradéka alá helyezné. Nagy István a magyar korlátozásokkal kapcsolatban leszögezte, az intézkedés ideiglenes, azokat a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében vezette be hazánk. A miniszter kitért arra is, hogy Ukrajna egy jó adottságokkal rendelkező mezőgazdasági ország, megvoltak a klasszikus szállítmányozási útvonalai a tengeren, így olcsón el tudta juttatni az alapanyagot a hagyományos felvevőpiacokra. A háború következtében azonban az orosz agresszió jelentősen megnehezíti a tengeri transzportot, ezért helyeződött át a hangsúly a drágább szárazföldi szállításra. A termékek a költségnövekedés miatt így nem jutnak el a korábbi, hagyományos piacokra. Kifejtette, a Szolidaritási Sávok nem érték el eredeti céljukat, az Ukrajnából importált áru nem haladt tovább a rászoruló piacokra, hanem a szomszédos EU tagállamok piacain beragadva jelentős károkat okozott a gazdálkodóknak. Nagy István ezért az európai szolidaritás jegyében uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza, hogy az ukrán gabona eljusson a korábbi, hagyományos piacaira.

Nagy István kitért arra is, hogy Magyarország nem tiltja az ukrán mezőgazdasági termékek hazánk területén történő átszállítását, azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek. Azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A miniszter fontosnak tartja, hogy ezek a szállítmányok zökkenőmentesen és gyorsan hagyják el hazánkat. A miniszter leszögezte, folyamatosan vizsgálják azokat az intézkedéseket, melyek megoldást jelenthetnek a mezőgazdasági piaci nehézségekre.

Címlapkép: Mikola Szolszkijt és Nagy István (Forrás: Fekete István)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58