Birsalma

A birsalma termesztése és ápolása

A birs ültetése előtt fontos dolog, hogy kezeljük a gyökereket. A növekedési erély növelésének érdekében vágjon vissza éles metszőollóval a gyökerekből 1-2 cm-t. A megfelelő nagyságú ültetőgödör kialakításánál a gyökerek fejlődésének érdekében érdemes kétszer olyan mélyre és szélesre ásni a gödröt, mint amekkora a vásárolt konténer.

A birsfát lehet ültetni önmagában, de sorfaként is remekül megállja a helyét. Alacsonyabb termetével és széthajló, feltűnő lombkoronájával esztétikusan illeszthető be a kert egészébe. A termőhelyre nem túl igényes, lényegében bárhol megterem, a meszes vagy nagyon száraz talajt nem kedveli. Ezen kívül a birs jól alkalmazkodik bármelyik talajtípushoz, de legjobban a mélyrétegű, jó víz- és levegőgazdálkodású talajokon termeszthető. Az ültetés előtt érdemes a talajt feljavítani speciális földkeverékkel, a gödör aljára pedig akkor is bátran helyezzünk szerves trágyát, ha jó minőségű a talaja, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. A csemetét egyenesen tegyük a gödörbe úgy, hogy az oltási pont a földfelszín felett helyezkedjen el.

A birsalma felhasználása és gyógyhatása

Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle. Kemény állaga miatt azonban több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is. Fogyasztható még megsütve is, de gyümölcslé, zselé, befőtt, kompót, leves, sajt és kandírozott gyümölcs is készíthető belőle. Termése pektinben gazdag, ezért nyákoldó hatású és természetes pektinforrásnak is használják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben is találkozhatunk vele, égési sérülések, repedezett bőr és felfekvések kezelésére is használható, de a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, mindezek mellett a bélproblémáknak is ellenszere.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!