Súlyos lépést tett Bulgária: június végéig tilalom lépett életbe az országban

Súlyos lépést tett Bulgária: június végéig tilalom lépett életbe az országban

MTI
Bulgáriában hétfőn hatályba lépett az ukrán mezőgazdasági termékek június végéig szóló importtilalma, amelyben azonban kivételt képez az árutranzit. Az ellenőrizetlen, vámmentes ukrán gabona importja miatt már Lengyelország, Szlovákia és Magyarország is ideiglenes behozatali tilalmat rendelt el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már a szabályozás hatályba lépésének első napján a növényi olajok és olajtermékek termelői szövetsége kifogásolta azt, mert egyebek között a napraforgómagra is kiterjed. Jani Janev, a szövetség elnöke a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: nehézségekre számítanak a szerződéses kötelezettségek teljesítésében.

Nem voltunk felkészülve egy ilyen helyzetre

- hangsúlyozta. Galab Donev ügyvivő miniszterelnök a múlt héten éppen a helyi termelők védelmével indokolta az intézkedést. A szabályozás mintegy húsz, vámmentes ukrán mezőgazdasági terméket érint, így a többi között gabonát, tejet, zöldséget, gyümölcsöt és hústermékeket.

A bolgár gazdák március végén háromnapos tiltakozó akciót tartottak az importált ukrán gabona miatt. A tiltakozók mindenekelőtt a búza és a napraforgó behozatalának leállítását követelték, mert véleményük szerint az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bolgár gabonát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?