Házi tyúk

A házi tyúk baromfikhoz közé tartozó faj, napjainkra az emberiség egyik fő húsforrása. Mind húsát, mind tojását előszeretettel fogyasztják. Mára számos tyúkfajtát tenyésztettek ki.

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) a bankivatyúk háziasított változata, amely a tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozó faj, amelyet gazdaságilag a baromfikhoz sorolnak. Az emberiség előszeretettel fogyasztja mind a húsát, mind pedig a tojását. Mára számos tyúkfajtát tenyésztettek ki.

A házi tyúk életmódja

A csirkék társaságkedvelő madarak, és csapatban élnek együtt. A tojások keltetését és a kicsinyek felnevelését közösségben végzik. Az állományban az egyes csirkék dominálnak a többiek fölött, és "csipkedési sorrendet" állítanak fel, ahol a domináns egyedek elsőbbséget élveznek az élelemhez és a fészekrakó helyekhez való hozzáférés tekintetében. A tyúkok vagy kakasok eltávolítása az állományból átmenetileg megzavarja ezt a társadalmi rendet, amíg új rangsor nem alakul ki. A tyúkok, különösen a fiatalabb madarak hozzáadása a meglévő állományhoz harcokhoz és sérülésekhez vezethet.

A házi tyúk előfordulása

A házi tyúkok előfordulását nagymértékben meghatározza, hogy az adott térségre/területre/országra mennyire jellemző a baromfitartás. Általában elmondható, hogy Európában, az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén, Indiában és Kelet-Ázsiában a leginkább elterjedtek. A különféle vad változatok gyakorlatilag az egész világon megtalálhatóak.

A házi tyúk táplálkozása

A házi tyúk ősi természete szerint magevő, szereti a búzát, árpát, napraforgót, a kölest, borsót és a kukoricát. A szemes takarmányokon kívül nagyon szereti csipkedni a zöldet, a földből kikapirgálni a gilisztákat, pajorokat, rovarokat, csigákat, de a kisebb gerinceseket (gyíkokat, kígyókat és egereket) is elfogyasztja. A tyúkok táplálékkeresés közben nagyon figyelnek, szívesen tartózkodnak fedezékben gazdag környezetben. Mivel a tyúknak hiányzik a jó térlátása a megfelelő látási szög hiánya miatt, ezért kénytelen sétálás közben a fejét előre-hátra mozgatni és így feltérképezni a környezetét, mint a legtöbb madár. Begyükben apró kövek segítségével őrlik meg a táplálékot.

A házi tyúkok takarmányozása során általában fontosak a keveréktakarmányok, amelyeket célszerű minél többféle takarmányból összeállítani. Ez a keveréktakarmány etethető szárazkeverékként önetetőkből vagy vályúkból, ebben az esetben azonban a magvakat finom dara, úgynevezett dercés alakba kell keverni, mert a lisztes takarmányt tyúkjaink nem szívesen eszik. Ezen felül lehet nekik adni zöldtakarmányokat vagy reszelt gumósokat is a darán felül.

A házi tyúk fajtái

A házi tyúknak az ember igen sok változatát tenyésztette ki a számára fontosnak vagy érdekesnek tartott tulajdonságokra szelektálva. Napjainkra legalább 1000 tyúkfajtát tenyésztettek ki, ezek közül számos dísztyúk van, melyet szép tolláért, megjelenéséért tenyésztettek ki. Vannak olyan fajták is, amelyek egykor igen jó húsfajtának és/vagy tojáshozamúnak számítottak, de mostanra leszorították őket hibrid fajták. Ez a rengeteg fajta ma főleg hobbitenyésztők munkásságának köszönhetően maradnak fenn, ugyanakkor számos olyan fajta is van, aminek csak igen kevés egyede maradt fenn, és mivel kevesen tenyésztik, ritkává vált. A helyzetet árnyalja, hogy számos fajta csak egy-egy országban fordul elő, így például a magyar tyúk, az erdélyi kopasznyakú tyúk, a szlovák oravka és hrvatica, vagy a poszavinai búbos tyúk sokkal kevésbé ismertek, elterjedtek, mint egy cochin vagy orpington fajta, melyek minden kontinensen hódítanak.

A fajták számát csak bővíti a rengeteg hibrid fajta, melyeket tojáshozamra vagy hústermelésre tenyésztettek ki, de kiállításokon nem állják meg a helyüket. Kisgazdaságokba, önellátó kistermelőknek se ajánlott tartásuk, hiszen hamar elpusztulnak, élettartamuk is csak 2-3 év a többi fajta 4-8 várható élettartamával szemben. Ezek a hibridek ráadásul kizárólag bizonyos tartási körülmények között produkálják csak azt a teljesítményt, amire kitenyésztették őket. Ezzel szemben a régi hagyományos fajták között bátran lehet válogatni, kínálati palettájuk igen széles. Szabadon válogatható tulajdonság, tojáshozam vagy hústermelő teljesítmény, kinézet, és egyéb szempontok szerint.

A házi tyúk szaporodása

A házi tyúk évente 250 vagy akár több mint 300 darab tojást képes produkálni, ha naponta elveszik előle a rakott tojást. Ha nem veszik el a tojást, akkor a legtöbb fajta nekiállna a kotlásnak. Bizonyos fajtáknál a kitenyésztésük során teljesen visszaszorították a kotlási hajlamukat. Néha előfordulhat (főleg azoknál, melyek maguk mesterségesen lettek keltetve), hogy a kotlást félbehagyják és leszállnak a fészekről. A keltetési idő normál esetben 21 nap.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!