Meghosszabbítaná az ukrán importtilalmat a lengyel uniós biztos

Meghosszabbítaná az ukrán importtilalmat a lengyel uniós biztos

agrarszektor.hu
Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos szerint legalább októberig meg kell hosszabbítani az Ukrajnából származó négy mezőgazdasági termékre vonatkozó ideiglenes kereskedelmi korlátozásokat, amelyek öt európai országban érvényesek. A június 5-én lejáró ideiglenes intézkedések az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra vonatkoznak. Ezek a mezőgazdasági termékek jelenleg nem forgalmazhatók Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, kivéve, ha a május elején elfogadott politikai csomag keretében más uniós vagy nem uniós országokba szállítják őket, tehát az öt ország "folyosóként" szolgálhat a négy terméknek. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ideiglenes korlátozásokat azt követően hozták meg, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának elősegítésére hozott kereskedelmi intézkedés következtében Kelet-Európában megindult az áruforgalom, leestek az árak, és rengeteg gazda került bizonytalan helyzetbe. Ez arra késztette Bulgáriát, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát, hogy egyoldalú tilalmat rendeljenek el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek teljes behozatalára - írja az Euractive. Mivel az EU regionális tilalma jövő hétfőn (június 5-én) lejár, Wojciechowski annak a véleményének adott hangot, miszerint ezt meg kellene hosszabbítani, "a legjobb esetben az év végéig, de legalább idén október végéig". Szerinte a védintézkedések meghosszabbításának elmaradása gondokat okozhat az öt országban, ha betakarításkor újra elkezd beáramlani az ukrán áru, hiszen akkor a gazdák nem fogják tudni időben kiüríteni a raktáraikat.

Ha nem tartjuk fenn a korlátozásokat, akkor nagyobb lehet a baj, mint a múltban. 2024-ben csökkennie kell az exportnyomásnak az öt ország felé, Ukrajna 2023-as termése ugyanis várhatóan 40 százalékkal kevesebb lesz, mint az előző évben volt. A kereskedelem liberalizációja az Európai Unió Ukrajnának szóló támogatása, de ennek a költségeit elsősorban az öt tagállam mezőgazdasági termelői fizették meg

- mondta Wojciechowski kedden (május 30-án) az EU-27 mezőgazdasági minisztereinek havi találkozóját követően. A Bizottság adatai szerint az Ukrajnából az öt szomszédos országba irányuló agrárkereskedelmi import értéke több mint 5 milliárd euróval nőtt azóta, mióta bevezették Ukrajna támogatására a kereskedelmi liberalizációs rendszert. 

Mykola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter azonban, aki európai kollégáival együtt meghívást kapott a találkozóra, felszólította az uniós országokat, hogy töröljék el a regionális kereskedelmi korlátozásokat. Wojciechowski rámutatott, hogy ő csupán a személyes álláspontját ismertette a Bizottság még nem döntött semmiről.

Az egyoldalú tilalmak feloldása előfeltétele annak is, hogy az öt ország megkapja azt a 100 millió eurós uniós támogatási csomagot, amelynek a gazdákra nehezedő nyomás enyhítése a célja. Míg Románia csak azzal fenyegetőzött, hogy nemzeti tilalmat foganatosít, de azt nem vezette be, addig Lengyelország, Szlovákia és Bulgária a Bizottsággal kötött politikai megállapodást követően megszüntette egyoldalú intézkedéseit. Egyedül Magyarországon vannak még érvényben a korlátozó intézkedések, és ez nemcsak a támogatási csomag folyósítását késlelteti, hanem a kereskedelmi korlátozások meghosszabbításáról szóló döntést is - mondta az EURACTIV-nak egy uniós forrás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?