Meghosszabbítaná az ukrán importtilalmat a lengyel uniós biztos

Meghosszabbítaná az ukrán importtilalmat a lengyel uniós biztos

agrarszektor.hu
Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos szerint legalább októberig meg kell hosszabbítani az Ukrajnából származó négy mezőgazdasági termékre vonatkozó ideiglenes kereskedelmi korlátozásokat, amelyek öt európai országban érvényesek. A június 5-én lejáró ideiglenes intézkedések az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra vonatkoznak. Ezek a mezőgazdasági termékek jelenleg nem forgalmazhatók Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, kivéve, ha a május elején elfogadott politikai csomag keretében más uniós vagy nem uniós országokba szállítják őket, tehát az öt ország "folyosóként" szolgálhat a négy terméknek. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ideiglenes korlátozásokat azt követően hozták meg, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának elősegítésére hozott kereskedelmi intézkedés következtében Kelet-Európában megindult az áruforgalom, leestek az árak, és rengeteg gazda került bizonytalan helyzetbe. Ez arra késztette Bulgáriát, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát, hogy egyoldalú tilalmat rendeljenek el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek teljes behozatalára - írja az Euractive. Mivel az EU regionális tilalma jövő hétfőn (június 5-én) lejár, Wojciechowski annak a véleményének adott hangot, miszerint ezt meg kellene hosszabbítani, "a legjobb esetben az év végéig, de legalább idén október végéig". Szerinte a védintézkedések meghosszabbításának elmaradása gondokat okozhat az öt országban, ha betakarításkor újra elkezd beáramlani az ukrán áru, hiszen akkor a gazdák nem fogják tudni időben kiüríteni a raktáraikat.

Ha nem tartjuk fenn a korlátozásokat, akkor nagyobb lehet a baj, mint a múltban. 2024-ben csökkennie kell az exportnyomásnak az öt ország felé, Ukrajna 2023-as termése ugyanis várhatóan 40 százalékkal kevesebb lesz, mint az előző évben volt. A kereskedelem liberalizációja az Európai Unió Ukrajnának szóló támogatása, de ennek a költségeit elsősorban az öt tagállam mezőgazdasági termelői fizették meg

- mondta Wojciechowski kedden (május 30-án) az EU-27 mezőgazdasági minisztereinek havi találkozóját követően. A Bizottság adatai szerint az Ukrajnából az öt szomszédos országba irányuló agrárkereskedelmi import értéke több mint 5 milliárd euróval nőtt azóta, mióta bevezették Ukrajna támogatására a kereskedelmi liberalizációs rendszert. 

Mykola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter azonban, aki európai kollégáival együtt meghívást kapott a találkozóra, felszólította az uniós országokat, hogy töröljék el a regionális kereskedelmi korlátozásokat. Wojciechowski rámutatott, hogy ő csupán a személyes álláspontját ismertette a Bizottság még nem döntött semmiről.

Az egyoldalú tilalmak feloldása előfeltétele annak is, hogy az öt ország megkapja azt a 100 millió eurós uniós támogatási csomagot, amelynek a gazdákra nehezedő nyomás enyhítése a célja. Míg Románia csak azzal fenyegetőzött, hogy nemzeti tilalmat foganatosít, de azt nem vezette be, addig Lengyelország, Szlovákia és Bulgária a Bizottsággal kötött politikai megállapodást követően megszüntette egyoldalú intézkedéseit. Egyedül Magyarországon vannak még érvényben a korlátozó intézkedések, és ez nemcsak a támogatási csomag folyósítását késlelteti, hanem a kereskedelmi korlátozások meghosszabbításáról szóló döntést is - mondta az EURACTIV-nak egy uniós forrás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31