Fontos döntést hozhat hamarosan a Bizottság: ez Magyarországot is érinti

Fontos döntést hozhat hamarosan a Bizottság: ez Magyarországot is érinti

agrarszektor.hu
Lengyelország megkapta az Európai Bizottságtól azt a rendelettervezetet, amely az egyes ukrán élelmiszertermékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó meghosszabbításáról szól - közölte hétfőn Robert Telus, lengyel mezőgazdasági miniszter. Az EU által május elején meghozott egyes termékekre vonatkozó korlátozások, amelyek öt országban vannak érvényben, június 5-én (azaz ma) járnak le, és habár Ukrajna a feloldásért lobbizik, az öt ország a meghosszabbításukat kéri. Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn közölte, hogy döntés még nem született a korlátozásokról jövőjéről, de valószínűleg még a mai napon, azaz június 5-én határozni fognak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU május 2-án döntött úgy, hogy korlátozza az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag forgalmazását öt országban - Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Az ideiglenes korlátozásokat azt követően hozták meg, hogy a korábban az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának elősegítésére hozott kereskedelmi intézkedés következtében Kelet-Európában megindult az áruforgalom, leestek az árak, és rengeteg gazda került bizonytalan helyzetbe. Ez arra késztette az említett öt országot hogy egyoldalú tilalmat rendeljenek el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek teljes behozatalára. Ugyanakkor az ukrán áru átmehet az országokon, további országokba történő értékesítés céljával - írja a Reuters.

Az EU által hozott korlátozások június 5-én, hétfőn lejárnak, és habár az öt ország a meghosszabbításukat kérte azzal az indokkal, hogy az olcsóbb ukrán gabona veszteségessé teszi a termelésüket, Ukrajna a feloldásukért lobbizik.

Kaptunk az Európai Bizottságtól egy új rendelettervezetet, amely megtiltaná 4 termék importját az 5 országba. A tervezet szerint a tilalom hatályát kitolnák szeptember 15-ig, ezért remélem már holnaptól hatályba léphet a tervezet

- írta Robert Telus a Twitteren.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint még nem született döntés, és folynak a megbeszélések. De valószínűleg még ma, június 5-én határozni fognak. 

Az EU 2022 júniusától kezdetben 12 hónapra liberalizált minden Ukrajnából származó importot, hogy segítse Kijev erőfeszítéseit az orosz invázió megfékezésére. A múlt hónapban beleegyezett a vámfelfüggesztés további egy évre történő meghosszabbításába. Az öt országba a vámok felfüggesztését követően elképesztően megnőtt az Ukrajnából érkező import. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó exportkorlátozások feltétel nélküli megszüntetésére szólított fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélésen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?