Közösen lépnek a gabonaügyben a Visegrádiak

Közösen lépnek a gabonaügyben a Visegrádiak

agrarszektor.hu
Az ukrán gabonaimporttal szembeni további együttes lépéseket egyeztették a Visegrádi Együttműködés országai a csehországi Znojmoban rendezett agrárminiszteri találkozón, ahol Magyarországot Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A tanácskozáson elhangzottak érzékletesen mutatták meg, hogy a gabonapiaci helyzet minden, Ukrajnával szomszédos országban hasonló: akadozik a terményértékesítés, alacsonyak az árak, telítettek a raktárkapacitások és nehéz helyzetben vannak a termelők - írja közleményében az Agrárminisztérium. Uniós rendelkezés híján a lengyelek, szlovákok és magyarok nemzeti szabályozással korlátozzák tovább az importot szeptember 15. után is, hiszen a piaci helyzetben változás nem történt. A Visegrádi Együttműködés országai az Európai Bizottságtól végre tényleges, a közép-európai gazdálkodókat segítő aktivitást és a szárazföldi szállítási folyosók Európán kívüli piacokra történő tényleges használatát, az ukrán árukat a kikötőkbe segítő tranzittámogatást követelnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Cseh felvetés született a gabonakereskedelem szereplőinek tranzitot egyértelműen biztosító szabályozására, egyfajta letéti rendszer bevezetésére a közép-európai piacokon áthaladó tranzit egyértelmű kikötőkbe érkezésének garantálására. Valamennyi ország azon az állásponton van, hogy a termelőiket nem kívánják kitenni az ukrán gabonaimport okozta piaci válságnak és a megélhetésüket veszélyeztető bizonytalanságnak. A Fekete-tengeri megállapodás megszűnése egyértelműen növeli a nyomást a szárazföldi szállítási útvonalakon.

A cseh szervezők meghívására a tanácskozáshoz online csatlakozott Solskij ukrán agrárminiszter is, aki az ukránok exportengedélyezési rendszerre tett javaslatát ismertette. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felé Szlovákia, Lengyelország és Magyarország ellen benyújtott keresetet Ukrajna részéről az érintett országok nem tartják szerencsésnek, mert ez csak hátráltatja a helyzet megoldását. Minden résztvevő egységesen hangsúlyozta, hogy mindenképpen európai uniós szintű egységes megoldásra van szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?