Heves vita alakult ki az EU-ban az ukrán gabona miatt

Heves vita alakult ki az EU-ban az ukrán gabona miatt

agrarszektor.hu
Az uniós szakminiszterek hétfői találkozóján heves vita alakult ki az ukrán agrárimportról az EU mezőgazdasági biztosa szerint, pedig a téma külön nem is volt napirenden, csak a „kereskedelemhez kapcsolódó mezőgazdasági ügyek”.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Ahogyan az Agrárszektor is megírta, miután az Európai Bizottság úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre. Nagy István kiemelte, ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Cem Özdemir, német élelmiszer- és agrárügyi miniszter az ülésen kijelentette, hogy az Európai Bizottság helyes döntést hozott és nagyon világos az álláspontja - írja a Telex. Azzal vádolta a három tagállamot, hogy csak „részidős szolidaritást” vállalnak Ukrajnával, és ebből egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök húz hasznot. Marc Fesnau agrár- és élelmiszer-önrendelkezési miniszter a szolidaritást és az egységet hangoztatta:

az egyoldalú lépések, amelyeket sajnál, „mélyen megkérdőjelezik” az egységes, közös piacot. Az Európai Bizottságnak gyorsan, felelősséggel kell reagálnia ezekre az intézkedésekre.

A hétfői ülésre érkező tárcavezetők közül Norbert Totschnig mezőgazdaságért, régiókért és turizmusért felelős miniszter elsőként a szolidaritást emelte ki Ukrajnával, amikor a három ország intézkedéseiről kérdezték. Szerinte az Európai Bizottságnak biztosítania kell a belső piac működését, és tovább kell építeni a szállítási útvonalakat Ukrajnából. Kizárta az egyoldalú osztrák fellépést, de elismerte, hogy az öt érintett országnál látták az ott fellépő zavarokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megszólalt a magyar agrárminiszter is

Nagy István sérelmezte azt, hogy szerinte az EU vezetőinek egy teljesen kívülálló harmadik ország érdeke sokkal fontosabb, mint az uniós országoké. Mint mondta, az EU vezetőit a tagállamok választották meg és feléjük tartoznak elszámolással, őket kellene támogatniuk. Felháborítónak, elfogadhatatlannak és nem átláthatónak nevezte a bizottsági döntést, valamint azt, hogy Ursula von der Leyen, a testület elnöke az uniós tagországok vezetői helyett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett. Nevetségesnek tartotta, hogy az EU Ukrajna kezébe adta az ukrán gabona importjának megoldási lehetőségét.

Támogatni kell a szárazföldi szállítást, hogy a gabona eljusson tengeri kikötőkbe, aztán hagyományos piacára, Afrikába. Arra is figyelmeztettük a bizottságot, hogy ha az ukrán gabona nem érkezik oda, a helyét átveheti az orosz gabona

- hangsúlyozta a miniszter.

A tagállami miniszterek elnöksége szerint egység kellene, ugyanakkor a tagállami miniszterekből álló Tanács vezetője nem az Európai Bizottság, hanem a lengyel, magyar és szlovák kormány eljárása ellen szólalt fel. Külön meg is köszönte a bizottsági fellépést, hogy új útvonalakat találjon az ukrán kivitelnek. Az Európai Bizottság pedig kiemelte, hogy új megoldásokról tárgyalnak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?