Több millió eurós beruházás Ukrajnában: durva, mi épül a szomszédban

Több millió eurós beruházás Ukrajnában: durva, mi épül a szomszédban

agrarszektor.hu
Az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportjának megkönnyítése érdekében Cem Özdemir szövetségi miniszter és ukrán kollégája, Mikolaj Szolszkij egy élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi laboratóriumot, valamint egy növényvédelmi laboratóriumot nyitott Ukrajnában - közölte a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL). A laboratóriumot a BMEL a FAO-val közösen finanszírozta egy kétoldalú vagyonkezelői alapon keresztül. Az összesen 2,7 millió eurót az EU és Japán hozzájárulásával együtt elsősorban a növény- és állategészségügyi laboratórium felszerelésének bővítésére fordították az átmenőkapacitás növelése érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Cem Özdemir szövetségi miniszter kifejtette:

A mi érdekünk az, hogy Ukrajna átfogóan meg tudja védeni szuverenitását az orosz agresszorral szemben. Ezen cél elérése érdekében Ukrajna gazdasági erejére támaszkodik, amelyhez a mezőgazdaság nagymértékben hozzájárul. Putyin kezdettől fogva erre törekedett: az orosz csapatok földeket, farmokat, gabonasilókat és közlekedési útvonalakat pusztítanak. Oroszország nemcsak az Ukrajna számára fontos gazdasági tényezőket veszi célba, hanem a világban uralkodó éhínségét is növeli annak érdekében, hogy megossza a nemzetközi közösséget. Az ukrán gabona sok ember túléléséhez nélkülözhetetlen, és hozzájárul a globális piaci stabilitáshoz. A Fekete-tengeren keresztül folytatott export belátható időn belül továbbra is komoly kockázatokkal jár. Segítünk alternatív exportútvonalak kialakításában, hogy Ukrajna oda juttathassa gabonáját, ahol arra sürgősen szükség van - nevezetesen a globális dél országaiba. Németország az EU-val együtt dolgozik a mezőgazdasági áruszállítás biztosítása érdekében az áruszállítási folyosók és a terminálkapacitások bővítésén. Nem fogjuk hagyni, hogy Putyin az éhezést használja fegyverként.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mikolaj Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter így nyilatkozott:

Érezzük a német támogatást Ukrajnában politikai, gazdasági és katonai szinten egyaránt. Ezek a laboratóriumok jó példái ennek a támogatásnak. Ez az egyik olyan lépés, amely lehetővé teszi számunkra, hogy mezőgazdasági termékeket szállítsunk a világ más országaiba. Ehhez biztosítani kell a gabona minőségét, és a vállalatoknak optimális körülmények között kell dolgozniuk. Köszönjük Németországnak és Özdemir miniszter úrnak az átfogó támogatást, valamint azt, hogy támogatják Ukrajna álláspontját az egyes uniós országokra vonatkozó exporttilalom feloldásában. Külön köszönetet mondanak polgáraink és gazdáink a légvédelmi rendszerekért. Szeretnék köszönetet mondani Japánnak és az Európai Uniónak, amiért csatlakoztak ehhez a projekthez. Szeretnék köszönetet mondani a FAO, az Ukrán Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Állami Szolgálat dolgozóinak és minden jelenlévő kollégámnak is. Biztos vagyok benne, hogy még sok közös projekt áll előttünk. Nagyra értékeljük a partnerségünket.

A BMEL szerint a háború kezdete óta Oroszország blokád alá vonta az ukrán fekete-tengeri kikötőket, amelyeken keresztül korábban Ukrajna szinte teljes agrárexportját lebonyolította. Az EU a “szolidaritási útvonalak” révén alternatív exportútvonalakat kezdett kialakítani - és Németország határozottan kiáll ezek mellett. Eddig több mint 48 millió tonna mezőgazdasági áru exportjára került sor, amelyek bevételt termeltek az ukrán mezőgazdaság számára. Ukrajnában az orosz agresszió megkezdését követően nagy területeket szennyeztek be lőszerekkel és hadianyagokkal (ukrán becslések szerint 17 millió hektár érintett), amelyeken emberek milliói számára lehetne élelmiszert termeszteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A BMEL szerint Ukrajna teljes mezőgazdasági exportja 2023 júliusában mindössze 3,39 millió tonna gabonát, olajos magvakat és egyéb mezőgazdasági termékeket tett ki, ami a legalacsonyabb havi érték az előző egy évet tekintve. Eddig ezeknek a termékeknek túlnyomó részét vízi úton, hajóval exportálták a Fekete-tengeren keresztül. Mivel Oroszország felmondta a gabonaszállítási megállapodást, leállt a fekete-tengeri folyosókon keresztül történő export, így állandó alternatív exportútvonalak létrehozására van szükség. Ekkora volumenű export azonban csak az EU szolidaritási útvonalainak további bővítésével lehetséges. Ezért egyre fontosabbá válik a szolidaritási útvonalak további megerősítése, különösen a Dunán keresztül. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium becslései szerint a dunai útvonal kapacitása potenciálisan akár havi 800 ezer tonnával is növelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?