Tulipán

A tulipán kehelyalakú virággal rendelkező, több színben nyíló, hagymás dísznövény. Világszerte ismerik és kedvelik, több ezer nemesített fajtája ismert.

A tulipán jellemzői

A tulipán kétségtelenül a kertek megszépítője, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Nagy erénye a szépségen túl az is, hogy viszonylag könnyen gondozható. Őszi ültetéssel már a következő évben hozzá gyönyörű virágait, a teleltetéssel pedig nem kell bajlódni, sőt még magától is szaporodik. Mindezek mellett az első évben, cserépben is virágoztatható. Az így nevelt tulipánhagymákat az elnyílás után érdemes azonban a kertbe ültetni, mert a cserépben nincs elég élettere és tápanyaga a növekedéshez.

A tulipánfajok nagy része Közép-Ázsiában található meg vadon, de Észak-Afrikában őshonosak, valamint a Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is. Ezeken a vidékeken mintegy 125 vad faját ismerik. Vélhetőleg a Tien-san és a Pamír-Altaj környékén kezdték termeszteni, ott, ahol mintegy 1000 km sugarú körben 51 faja él. Európában is találunk őshonos tulipánfajokat. A Kárpát-medencében négy faj él vadon, közülük legismertebb a bánsági flóratartományban a Kazán-szorosban és a Vaskapu-szorosban élő, 40–50 cm magas, áprilisban nyíló magyar tulipán.

A tulipán termesztése és ápolása

A tulipán a napos, világos és a félárnyékos helyeket kedveli a legjobban, és mérsékelt öntözést kíván, elég 2-3 naponta megöntözni. Kevés víz hatására a virágok rövidebb száron nőnek és virágfejek kisebbek lesznek. Fontos, hogy a tulipán nem szobanövény, lakásban hosszú távon nem igazán tartható. A cserépben vásárolt, elnyílott tulipánhagymákat minél előbb ültessük ki a szabadba. Legjobban a kertben érzi magát, de cserépben is tarthatjuk első évben. A kerti tulipán túl sok gondozást nem kíván, évekig el van a kertben különösebb gondozás, ápolás nélkül. A tulipánt szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Igazából egészen a fagyok bekövetkezte előtt ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak. Érdemes ültető kosarat használni, ezzel védjük kártevőktől és megkönnyítjük a kiszedésüket is. A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. A júniusi kiszedés után száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.