Lépett a kormány: 24 ukrán termékre hirdettek behozatali tilalmat

Lépett a kormány: 24 ukrán termékre hirdettek behozatali tilalmat

agrarszektor.hu
24 termék, köztük a búza, különböző húsok és zöldség Ukrajnából történő behozatalát tiltja meg a kormány szeptember 16-tól. Ezt a kormány azután tette meg, hogy az EU bejelentette, hogy az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom a terveknek megfelelően szeptember 15-én megszűnik, a szabályozás nem kerül meghosszabbításra.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kormány 24 termékre kiterjedően rendelte el a behozatali tilalmat Ukrajnából, azt követően, hogy az Európai Bizottság pár órával a határidő lejárata előtt bejelentette, nem hosszabbítja meg a négy terményre vonatkozó behozatal tilalmat. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a megnevezett termékek  a tranzitszállítások kivételével nem hozhatók be Magyarország területére, amennyiben azok Ukrajna területéről származnak. 

A rendelet számos árucikk behozatalát tiltja meg, például

  • szarvasmarha-, sertés-, juh- és kecske-, valamint csirkehúst,
  • búzát, rozst, árpát, kukoricát (és az ezekből készült termékeket),
  • zöldséget,
  • cukrot,
  • természetes mézet és
  • bort

nem lehet behozni szeptember 16-tól Ukrajnából az ország területére.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelet értelmében a tilalom nem alkalmazható arra a szállítmányra, amelyik 15 nap alatt elhagyja az ország területét, azaz feltehetően átszállítás céljából került Magyarországra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 11:03